Ruimte en wonen

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 01 Ruimte en wonen

Hoofdactiviteit (rol): 1.01 Regisseren uitbreidingen in nieuwe woonmilieus

Voorbereiden en organiseren randvoorwaarden voor realisatie woningbouwprojecten

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actualisatie projecten en grondexploitaties

De actualisatie van de grondexploitaties per 1 januari 2022 is in juni aan de raad aangeboden. In oktober is de halfjaarlijkse financiële voortgangsrapportage projecten 2022 aan de raad aangeboden

Start bouw eerste fase vrije sector woningen in Tuindershof

De bouw van de fase 1a met zowel vrije sector woningen als de sociale huurwoningen in Tuindershof is in april 2021 gestart. Deze fase is inmiddels opgeleverd. Fase 1c is uitverkocht en de bouw is gestart in februari 2022. In september 2022 is de stand van zaken als volgt. Fase 2 is in verkoop en fase 1b en 3a worden voorbereid.

Start sanering Centrumlijn-Zuid

De saneringsaanvraag voor Centrumlijn Zuid is ingediend bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Met vertraging is in juli 2022 de beschikking afgegeven en is de aanbesteding gestart. De sanering zal nog in 2022 plaatsvinden.

Start verkoop eerste fase vrije sector woningen in De Scheg

In juli 2022 zijn de eerste woningen in de verkoop gegaan. De verwachting is dat de bouw vervolgens start in de eerste helft van 2023.

Start verkoop en bouw vierde fase vrije sector woningen Park van Buijsen

Alle woningen in Park van Buijsen zijn in de eerste helft van 2022 opgeleverd. Bovendien is het hele gebied woonrijp gemaakt, met uitzondering van de Aalscholver langs de Plas van Van Buijsen en het deel van de Van Buijsenlaan tot aan de rotonde. Vanwege de afronding van de bouw van IKC De Vlinderboom en de laatste woning op De Eilanden was dit nog niet mogelijk. De Aalscholver en de oostoever van de Plas van Van Buijsen worden nog voor het eind van 2022 definitief ingericht. De ontwikkeling van appartementengebouw De Juffer, grenzend aan de noordoosthoek van de plas, is gestart. Verwacht wordt dat de bouw van deze appartementen start in de eerste helft van 2023.

Start voorbereiding ontwikkeling Oranjepark

De gemeente heeft de ambitie om deze binnenstedelijke locatie integraal te ontwikkelen en transformeren tot woongebied. In oktober 2022 heeft de gemeenteraad besloten over een startnotitie waarmee de raad de kaders voor met name het proces en de planning om te komen tot realisatie van woningbouw op deze locatie heeft bepaald.

Vastgesteld bestemmingsplan Hart van Nootdorp en Vrijenban II

Het bestemmingsplan vertaalt de gebiedsvisie voor Hart van Nootdorp naar juridisch planologische regels. In december heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. Daarmee is het beoogde resultaat bereikt. Het voorontwerpbestemmingsplan Vrijenban II is in november vrijgegeven voor inspraak. Tijdens deze periode zijn inspraak- en overlegreacties ontvangen. Deze zijn beantwoord en worden samen met het (gewijzigde) ontwerp in het vierde kwartaal van 2022 aan de raad aangeboden. Vaststelling van het bestemmingsplan staat vervolgens gepland voor de eerste helft van 2023.

Hoofdactiviteit (rol): 1.02 Regisseren van het woningaanbod voor doelgroepen

In overleg met partners maatregelen uitwerken gericht op vermindering krapte in aanbod voor lokale doelgroepen

Checklist eisen woningbouw bij nieuwe ontwikkelingen

In 2020 heeft de raad de Woonagenda voor 2020-2021 vastgesteld. Hierin staat dat we een checklist ontwikkelen die gebruikt kan worden bij nieuwe projecten. De checklist biedt een overzicht van uitgangspunten en beleid rondom nieuwe woningbouwontwikkelingen. De checklist is in oktober 2022 ter informatie aan de raad aangeboden.

Lokale prestatieafspraken 2022

Ieder jaar maakt het college nieuwe prestatieafspraken met de woningcorporaties in de gemeente. Hierin staan onder andere afspraken over verkoop- en huurbeleid, duurzaamheid en het huisvesten van de verschillende doelgroepen. In 2021 zijn de afspraken voor meerdere jaren vastgesteld. Deze worden jaarlijks, uiterlijk in december, geactualiseerd in overleg met de woningcorporaties en huurdersverenigingen.

Nieuwe woningmarkafspraken regio Haaglanden

In 2019 zijn we in de woningmarktregio Haaglanden gestart met het project Nieuwe Woningmarktafspraken. Hierin maken we als regio (samen met de corporaties, huurdersverenigingen en de provincie) afspraken over de omvang van de (sociale) woningvoorraad, de beschikbaarheid en wijze van monitoren. Dit alles is vastgelegd in het tussenakkoord waarover de raad in november via de actieve informatieplicht is geïnformeerd. In februari 2022 hebben de wethouders Wonen besloten om de discussie over de inhoud en de planning voor een mogelijk eindakkoord over te laten aan de nieuwe wethouders. Hierover is nog geen duidelijkheid ontstaan. Daarmee blijft het onzeker of er na het tussenakkoord ook nog een eindakkoord komt.

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actualisatie ontwikkeling woningbouwvoorraad

In 2020 heeft de raad besloten om eenmaal per jaar door middel van een infographic geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen van de woningvoorraad. De raad heeft de infographic "Monitor Wonen" in september ontvangen.

Verdiepend onderzoek wonen en zorg

In 2020 heeft de raad de Woonagenda voor 2020-2021 vastgesteld. Hierin staat opgenomen dat we een verdiepend onderzoek naar de woonbehoefte van senioren gaan uitvoeren. De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we bij het invullen van de nieuwbouwopgave en de ambitie om (kleinschalige) woonzorgvoorzieningen te ontwikkelen. Het onderzoeksrapport is in december opgeleverd en wordt gebruikt om een aanvullend hoofdstuk te schrijven voor de Woonvisie. Deze toevoeging is gepland voor de eerste helft van 2023.


Verkenning maatregelen doorstroming in Pijnacker-Nootdorp

In 2020 heeft de raad de Woonagenda voor 2020-2021 vastgesteld. Hierin staat dat er een regionaal onderzoek naar doorstroming wordt uitgevoerd. Op basis van deze uitkomsten verkent de gemeente (samen met woningcorporaties) hoe de doorstroming binnen de gemeente verbeterd kan worden. Het regionale onderzoek is inmiddels afgerond. Met de woningcorporaties is een startnotie opgesteld. De mogelijke instrumenten voor het verbeteren van de doorstroming op de woningmarkt worden in 2023 toegevoegd aan de “gereedschapskist” met maatregelen t.b.v. de lokale wooncarrière.

Verkenning mogelijkheden doelgroepenverordening

De mogelijkheid van het vaststellen van een doelgroepenverordening is besproken tijdens de totstandkoming van de Woonvisie. Uiteindelijk is ervoor gekozen om geen doelgroepenverordening op te stellen. Inmiddels is de wetgeving rondom dergelijke verordeningen gewijzigd. In het tweede en derde kwartaal van 2021 is verkend of en op welke manier een doelgroepenverordening nu mogelijk wel van toegevoegde waarde kan zijn voor de gemeente. Uit deze verkenning is een aantal mogelijke instrumenten gekomen die interessant zijn. In 2023 maken we een overzicht van maatregelen die worden ingezet om een lokale wooncarrière te faciliteren. In deze gereedschapskist worden de kansen en beperkingen van maatregelen als opkoopbescherming, doelgroepenverordening, antispeculatiebeding en flexwonen en maatregelen t.b.v. doorstroming.

Uitvoeren besluiten over realisatie sociale huur

Overeenkomst realisatie sociale (huur)woningen op locaties Stanislas I en Vrijenban II

De ontwikkeling en bouw van 96 appartementen, waaronder 30 sociale huurappartementen op de locatie Stanislas I wordt gerealiseerd door ontwikkelaar Blauwhoed. Met Rondom Wonen is geen overeenstemming bereikt over de afname en exploitatie van de sociale huurwoningen. Inmiddels zijn gesprekken met een andere corporatie lopende. De verkoop van de woningen is vanaf eind september 2022 gestart.

Op de locatie Vrijenban II is een anterieure overeenkomst gesloten met de ontwikkelaar voor circa 40 woningen (waarvan 12 in het sociale segment). De
samenwerking met een toegelaten instelling is in de overeenkomst vastgelegd.
Het bestemmingsplan dat uitvoering mogelijk moet maken is in procedure. De uitvoering zal naar verwachting starten in 2024.

Start bouw sociale (huur)woningen in De Scheg

Overeenkomstig de planning is de verkoop van de eerste woningen in juli 2022 gestart. De verwachting is dat de bouw vervolgens start in de eerste helft van 2023

Hoofdactiviteit (rol): 1.03 Bepalen en faciliteren ruimtelijke kwaliteit voor aantrekkelijke (woon)omgeving

Bestemmingsplannen tijdig actualiseren

Bestemmingsplannen conform jaarplanning bestemmingsplannen 2021

Ieder jaar wordt een planning opgesteld waarin is weergegeven aan welke bestemmingsplannen wordt gewerkt en wanneer deze plannen aan de raad worden aangeboden. Deze planning is ook voor 2022 opgesteld op basis van onder andere actuele ontwikkelingen in projecten en regelgeving (zoals uitstel van de Omgevingswet).


Vastgesteld bestemmingsplan RuyvenZuidpolder

Het bestemmingsplan Ruyven-Zuidpolder is in april 2021 door de raad vastgesteld.

Opstellen visieverkenningen volgens de methodiek bestemmingsplan 2.0 (uitnodigingsplanologie)

Visieverkenning Duurzame Glastuinbouwgebieden (relatie met Visie Oostland in programma 2)

Het opstellen van de visieverkenning start nadat de uitwerkingen van het Werkboek Oostland (zie programma 2) gereed zijn. Deze uitwerkingen hebben enige vertraging opgelopen. Gezien het raadsakkoord en de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 ligt het maken van een visieverkenning minder voor de hand. Voorgesteld wordt om een gebiedsgericht omgevingsprogramma te maken, te beginnen met Pijnacker-Oost (Kleihoogt en Noordpolder) en aansluitend daarop een omgevingsplan.

Uitnodigen en faciliteren verbetering ruimtelijke kwaliteit o.b.v. Ruimtelijke Structuurvisie

Vastgestelde Omgevingsvisie (incl. planMER)

Zowel de omgevingsvisie als het planMER zijn in november 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Daarmee is het beoogde resultaat bereikt. In 2022 zal een projectplan worden geschreven voor de uitvoering en monitoring van de omgevingsvisie.

Voorbereiden invoering Omgevingswet

Gerealiseerd Plan van Aanpak digitaal stelstel Omgevingswet

De realisatie van het Plan van aanpak voor het DSO bestaat uit een aantal onderdelen, zoals aanschaf en implementatie van systemen en ontwikkeling van processen en standaarden. Inmiddels zijn alle nieuwe systemen operationeel. De ontwikkeling en publicatie van Toepasbare Regels is in uitvoering, net als de publicaties van ruimtelijke plannen en inrichting van VTH processen. Deze lopen de komende jaren nog door.

Halfjaarlijkse monitor uitvoering Programmaplan Omgevingswet

In de monitor Omgevingswet staat informatie over de voortgang van onze voorbereidingen op de invoering van de Omgevingswet. De raad ontvangt deze twee maal per jaar, over de eerste helft van het jaar en over de tweede helft. In verband met het rekenkameronderzoek is is de monitor over de de tweede helft van 2021 niet opgesteld. Het rapport van de rekenkamer gaat over hetzelfde onderwerp en dezelfde thema's en dient daarom als vervanger van de monitor voor de raad. Uit het rekenkameronderzoek blijkt dat de de voorbereidingen om de invoering van de Omgevingswet goed en op schema lopen. De eerstvolgende monitor, over de tweede helft van 2022, wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2023.

Vastgesteld omgevingsplan Tolhek (pilot)

Het concept ontwerp omgevingsplan Tolhek heeft in september-oktober 2021 zes weken ter inzage gelegen. De reden dat het omgevingsplan (nog) niet ter vaststelling is aangeboden aan de gemeenteraad ligt in de relatie met de Omgevingswet. De publicatie van de vaststelling kan, juridisch gezien, pas plaatsvinden als de wet in werking is getreden. De Omgevingswet treedt, volgens de huidige planning, in werking op 1 januari 2023.

Vaststellen van een participatiebeleidskader voor omgevingsvraagstukken, incl. visie, ambitie en doelstelling

Het eerste concept van de beleidsnotitie participatie, bestaande uit een Denkwijzer, Werkwijzer en een handreiking voor participatie door de initiatiefnemers, is gereed en door de raad besproken in september 2022. Daarna is het concept ter inzage gelegd. Eventuele zienswijzen worden beantwoord en kunnen leiden tot aanpassing. Besluitvorming over de zienswijzen en de vaststelling van het participatiebeleid wordt begin 2023 verwacht.

Wat gaat het kosten

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2022

Mutaties Najaarsnota 2022

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2022

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

1 Ruimte en wonen

810 Ruimtelijke Ordening

-3.448

167

-3.281

-161

0

-161

-3.609

167

-3.442

820 Grondexploitatie

-15.081

16.051

970

-111

851

740

-15.192

16.902

1.710

830 Wonen en Bouwen

-662

2.844

2.182

-47

-500

-547

-709

2.344

1.635

Mutaties reserves

810 Ruimtelijke Ordening

0

900

900

-464

0

-464

-464

900

436

820 Grondexploitatie

-1.883

444

-1.439

-1.070

381

-689

-2.953

825

-2.128

830 Wonen en Bouwen

-133

15

-118

0

0

0

-133

15

-118

Totaal

-21.207

20.421

-786

-1.853

732

-1.121

-23.060

21.153

-1.907

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2022 worden toegelicht:

810 Ruimtelijke Ordening

Vanuit de Septembercirulaire 2022 ontvangen gemeenten een bijdrage voor de noodzakelijke voorbereidingen die gemeenten moeten treffen voor de invoering van de Omgevingswet en de inwerkingtreding van de Wkb. De gemeente Pijnacker-Nootdorp ontvangt een eenmalige bijdrage van in totaal € 464.000 (een bedrag van € 398.500 voor de implementatie Omgevingswet en € 65.500 voor Wet kwaliteitsborging bouw) welke wordt toegevoegd aan de bestemmingsreserve implementatie Omgevingswet (voor- en nadeel). Voor de jaren 2023 tot en met 2025 volgt meer informatie over additionele middelen in latere circulaire.

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording en de inzet van de flexibele inhuurschil heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft voor taakveld Ruimtelijke ordening € 161.000 aan hogere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.

820 Grondexploitatie

De lasten, baten en mutaties van de reserves en voorzieningen zijn bijgesteld op basis van de actualisatie van de grondexploitaties per 1 juli 2022. Op basis van de percentage of completion methode is de winstverwachting in 2022 naar boven bijgesteld met € 1.070.000 (voordeel) tot een bedrag van € 2,9 miljoen. Tevens wordt aan de voorziening nadelige grondexploitaties € 381.000 toegevoegd. Zowel de winst als de toevoeging aan de voorziening wordt verrekend met de algemene reserve, waardoor de totale mutatie voor de grondexploitatie budgetneutraal is voor de begroting.

Er zijn hogere baten uit de verkoop van een grondperceel en van snippergroen in 2022 (€ 50.500 voordeel).

830 Wonen en bouwen

Er vindt een bijstelling plaats op de raming van de bouwlegesopbrengsten nieuwbouw (€ 500.000 nadeel). De realisatie van woningen loopt achter op de gemiddelde woningbouwprognose van 400 waarvan is uitgegaan bij het opstellen van de begroting 2022. Tevens is er vaart gemaakt om meer sociale woningen te bouwen ten opzichte van de vrije sector woningen, waardoor de gemiddelde bouwkosten lager uitvallen. De gemeente prognosticeert de vergunningaanvragen op basis van gemiddelden, maar de gemeente heeft geen invloed op welk moment een ontwikkelaar een aanvraag gaat indienen. Het moment van indienen heeft vaak te maken met de bedrijfseconomische situatie van de ontwikkelaar.

Het budget voor flexibele inzet inhuur wordt dit jaar volledig benut en valt binnen dit taakveld vrij voor € 101.000 (voordeel), hiertegenover staat een nadeel op taakveld 810 Ruimtelijke ordening in verband met de urenveranwoording.

Als gevolg van de ontwikkelingen op de energiemarkt een nadeel van € 150.000 op het budget huisvesting in verband met de hogere energiekosten voor gas en elektra.