Sociaal Domein

Deze paragraaf geeft een samenvatting van de (financiële) ontwikkelingen van het Sociaal domein in het lopende begrotingsjaar.

Ten opzichte van de begroting uit de Kadernota 2023 wordt in deze Najaarsnota een bedrag van € 4,5 miljoen toegevoegd aan de budgetten van Sociaal domein:

Bedragen in € 1.000,-

mutaties NJN2023

Jeugd

-2.698

Wmo

-727

Participatie

-1.150

Totaal

-4.575

Toelichting per onderdeel

Jeugd

De budgetten voor Jeugdhulp gecontracteerd via de H10 worden met € 2.698.000 (nadeel) aangepast aan de meest recente prognose van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden. De stabilisatie van de kostenontwikkeling en de daling in 2022 zijn omgeslagen in een kostenstijging. De factoren die hieraan ten grondslag liggen zijn: een lichte stijging van het aantal unieke klanten die gebruik maakt van de voorzieningen Jeugdhulp. Daarnaast een toename van de inzet van duurder voorzieningen in antwoord op zwaarder zorgvragen en als laatste een relatief hoge indexatie en tariefstijgingen als gevolg van groepsverkleining.

Wmo

Voor de Wmo stijgen de kosten in 2023 met € 727.000. Dit is in lijn met de trendmatige groei van de vraag naar Wmo voorzieningen. Deze wordt veroorzaakt door de vergrijzing. Bijzonder is de extra koststijging als gevolg van bovengemiddeld hoge indexatie. Dit hangt samen met de hoge inflatie. Daarnaast zien we bij 'Begeleiding' naast een toename van de vraag in volume, ook een toename in intensiteit. Het aandeel specialistische begeleiding stijgt vanwege zwaarder zorgvragen van inwoners die langer thuis wonen.

Participatie

Voor het onderdeel Participatie zijn de budgetten voor bijstandsuitkeringen aangepast aan de bijgestelde (lagere) Rijksinkomsten BUIG, dit levert een netto nadeel op van € 1.150.000. Het tekort is het gevolg van een combinatie van factoren: enerzijds lagere inkomsten vanwege de bekostigingssystematiek van de BUIG die naar realisatie in het jaar T minus 1 kijkt en anderzijds door een toename van de instroom in de bijstand vanwege een hogere taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders en de groei van onze gemeente.