11 Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden als vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo regelt, net zoals de Wob, het recht van burgers op informatie van de overheid. Hierbij is het uitgangspunt dat overheidsinformatie openbaar is, tenzij er een reden is waarom dat niet kan. De wet beoogt een meer transparante en actief openbaar makende overheid, door middel van het beter vindbaar en digitaal toegankelijk maken van overheidsinformatie.                    

In mei 2024 is een projectgroep gestart met de voorbereidingen op de implementatie van de Woo. Eerst is de huidige situatie rondom de actieve openbaarmakingsplicht geïnventariseerd. Vervolgens is de impact bepaald en voor twee implementatievarianten (ambitieniveaus) uitgewerkt wat dit betekent in tijd, geld en capaciteit. Aanleiding voor het in kaart brengen van de impact van twee implementatievarianten is het Rekenkameronderzoek en de daaropvolgende opdracht van de gemeenteraad aan het college om een gesprek te organiseren over het gewenste ambitieniveau.

Bovenbeschreven gesprek vindt plaats op 14 november 2024. Na het gesprek volgt een raadsbehandeling over de afhandeling van de aanbevelingen van het Rekenkameronderzoek en het definitieve ambitieniveau.

In 2025 tot en met 2027 volgt de uitvoering van de gekozen implementatievariant (ambitieniveau) om invulling te geven aan de verplichtingen van de Woo. De implementatie heeft in ieder geval betrekking op:

  • Het uitvoeren van aanvullende procesinventarisaties en -aanpassingen.

  • Aanschaf en implementatie van annonimiseringssoftware en publicatievoorziening.

  • Creëren van een cultuur van ‘open, tenzij’ (bewustwording, training en opleiding)

Het Rijk ondersteunt gemeenten met financiële middelen bij de implementatie en uitvoering van de Woo. Voor 2025 en 2026 is een bedrag van € 195.000 geraamd.