Ruimte en wonen

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 01 Ruimte en wonen

Hoofdactiviteit (rol): 1. Behouden en ontwikkelen van een herkenbare en passende woon en leefomgeving

Bestemmingsplannen afronden

Bestemmingsplannen die voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage hebben gelegen worden overeenkomstig de Wet ruimtelijke ordening afgerond

Veruit de meeste bestemmingsplannen die voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage zijn gelegd, zijn inmiddels overeenkomstig de Wet ruimtelijke ordening afgerond. Een aantal van deze ontwerpbestemmingsplannen is nog niet vastgesteld. Deze zullen de komende tijd nog overeenkomstig de Wet ruimtelijke ordening worden vastgesteld.

Inrichten groengebied Oude Polder

Een ingericht groengebied Oude Polder met eventuele verkeersmaatregelen waarbij de samenleving op het niveau van meebeslissen heeft geparticipeerd.

Het voornemen was om het participatiekader in september aan de raad aan te bieden. In de afgelopen periode is gebleken dat een aantal zaken uit de intentieovereenkomst nadere uitwerking behoeft, waardoor behandeling van het participatiekader in de raad van september te vroeg komt. De komende tijd werkt de initiatiefnemer aan de nadere uitwerking van de intentieovereenkomst. Het is nog onduidelijk wanneer het participatiekader wel in de raad behandeld kan worden, maar de verwachting is dat dit begin 2025 zal zijn.

Omgevingsplan actualiseren

Het van rechtswege ontstane tijdelijke omgevingsplan wordt stap voor stap geactualiseerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt

Het van rechtswege ontstane tijdelijke omgevingsplan wordt stap voor stap omgezet naar het permanente deel van het omgevingsplan. Zo is de bruidsschat (onderdeel van het tijdelijk deel) technisch in beheer genomen (januari 2024) en is een herziening op de bruidsschat doorgevoerd (april 2024). Daarin zijn alle artikelen die niet van toepassing zijn op onze gemeente geschrapt en is een goede basis gecreëerd waarop verdere wijzigingen van het (permanente) omgevingsplan kunnen worden gebaseerd. De eerste stap in het opbouwen van het permanente deel van het omgevingsplan, is het ontwerpomgevingsplan voor de woonwijk Tolhek (besluitvorming in september 2024).

Omgevingsprogramma Ruimtelijke kwaliteit

Opstellen omgevingsprogramma Ruimtelijke Kwaliteit volgens kaderstellende notitie

Op 28 maart 2024 is de kaderstellende notitie voor het omgevingsprogramma ruimtelijke kwaliteit vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna is gestart met een analyse van het huidige beleid, het vormgeven van het participatieproces en de selectie van een adviesbureau dat gaat ondersteunen bij het schrijven van het omgevingsprogramma. De verwachting is dat het ontwerp-omgevingsprogramma medio 2025 gereed is.

Omgevingsvisie monitoren en evalueren

Tweejaarlijkse monitor en evaluatie van de omgevingsvisie

In 2024 stond de eerste monitor van de omgevingsvisie gepland. Door de beperkte personele capaciteit, zal deze volgend jaar worden opgeleverd.

Opstellen gebiedsvisie Vrijenban

Gebiedsvisie voor Vrijenban in Delfgauw inclusief de S-bocht in de Delftsestraatweg

In juni 2024 is de bestuursopdracht voor de gebiedsvisie Vrijenban vastgesteld door het college. De raad is hierover via de actieve informatieplicht geïnformeerd. Als eerste stap worden de ambities voor het gebied in beeld gebracht door onder andere een ruimtelijke analyse, inventarisatie van het beleidskader en gesprekken met belanghebbenden. Medio 2025 wordt de gebiedsvisie ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

Programmaplan invoering Omgevingswet uitvoeren

Halfjaarlijkse monitor programmaplan Omgevingswet

Conform de afspraken uit de begroting heeft de raad twee maal per jaar een raadsmonitor ontvangen die inzicht geeft in de voortgang van de acties uit het Programmaplan. De tweede monitor van dit jaar en de zesde sinds 2019 was tevens de laatste. Nu de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking is getreden en het Omgevingsloket en de vergunningverlening het afgelopen halfjaar goed hebben gefunctioneerd zal het Programmaplan in de loop van 2024 langzaam worden afgebouwd. Conform de aanbevelingen van de rekenkamercommissie, zal het college één jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet nog een vervolgmeting uit (laten) voeren over de Omgevingswet op de aspecten organisatie, instrumenten, omgeving, financiën en de rol van de raad en daarover rapporteren in het jaarverslag bij de jaarstukken 2024.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Uitbreiden van de woningvoorraad

Grondexploitaties actualiseren

Halfjaarlijkse actualisatie van de projecten en grondexploitaties

De tweede halfjaarlijkse rapportage over de voortgang van de grondexploitaties en andere projecten is in oktober aan de raad aangeboden.

Kansenkaart (inbreidings-) locaties en leegstaande gebouwen opstellen

Regelmatig actualiseren van kaart die inzicht biedt in kansen voor het (tijdelijk, flexibel of permanent) uitbreiden van de woningvoorraad of het aanbod voorzieningen dan wel de gebruiksmogelijkheden van leegstaande panden.

De kansenkaart is continue in ontwikkeling en wordt intern gebruikt bij de beantwoording van ruimtelijke vragen voor (tijdelijke) functies. Aangezien de vraag naar ruimte groter is dan het aanbod is de kaart een instrument bij het maken van afwegingen.

Ontwikkelingsstrategie transformatiegebieden uitvoeren

Opstellen ambitienotities voor één of meerdere van de mogelijke ontwikkellocaties Dwarskade, Rijskade, Overgauw en Balijade gevolgd door een omgevingsprogramma en omgevingsplan.

Overeenkomstig de ontwikkelstrategie transformatiegebieden die in 2023 door de raad is vastgesteld wordt gewerkt aan de deelgebieden Dwarskade en Overgauw. In februari 2024 heeft de raad de ambitienotitie Dwarskade vastgesteld. In het eerste kwartaal verwachten we de gebiedsvisie Dwarskade aan de raad te kunnen voorleggen. Eind 2024 ontvangt de gemeenteraad de ambitienotitie Overgauw. Nadat de raad deze heeft vastgesteld, start het opstellen van een gebiedsvisie. Deze staat gepland voor het derde kwartaal van 2025.

Startnotitie Oranjepark uitvoeren

Uitgevoerde startnotitie voor de ontwikkeling van Oranjepark

De start- en kaderstellende notitie zijn door de raad vastgesteld. Vervolgens is gestart met het opstellen van een ruimtelijke visie. Inmiddels is een subsidie aangevraagd bij de provincie en een stedenbouwkundig bureau geselecteerd.In het tweede kwartaal van 2025 wordt de ruimtelijke visie voorgelegd aan de raad. Dan zal de raad eveneens gevraagd worden de grondexploitatie te openen.

Uitvoeren startnotitie asielopvang

Opstellen Uitvoeringsplan Opvang Asielzoekers en locatieonderzoek asielopvang overeenkomstig de startnotitie asielopvang.

De raad is begin oktober geïnformeerd over de locatiekeuze van het college voor de realisatie van opvang van asielzoekers én flexwoningen voor bijzondere doelgroepen en starters. Direct aansluitend is fase 2 van het participatieproces gestart. Begin december wordt een uitvoeringsplan, waarin de opbrengsten van het participatieproces worden opgenomen, ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Woningvoorraad uitbreiden door afronden bestaande ontwikkellocaties

Overzicht van de start van de bouw van woningen op de bestaande ontwikkellocaties Keijzershof, Centrumlijn, Tuindershof, de Scheg en Hart van Nootdorp

In Keijzershof is het laatste appartementengebouw in aanbouw. Dit wordt naar verwachting eind 2025 opgeleverd. In Centrumlijn Noord is eind 2023 volgens planning gestart met de eerste bouwfase (sociale huur, middenhuur en koop),. Eind 2024 wordt gestart met fase 2 (sociale huur en koop). De start van de eerste bouwfase (sociale huur) in Centrumlijn Zuid is voorzien in de zomer van 2025, een half jaar later dan voorzien. Tuindershof heeft in 2022 een dip gekend in de verkoop van woningen, waarna gekozen is voor gedeeltelijke herontwikkeling. Inmiddels zijn alle woningen tussen Tuindersweg en Europalaan verkocht en verhuurd. Aan de oostzijde van de Tuindersweg zijn in 2024 64 sociale huurwoningen opgeleverd en wordt in oktober gestart met de bouw van volgende fase met vrije sectorwoningen. In Hart van Nootdorp start in november 2024 de bouw van het combinatiegebouw (kindcentrum + huurappartementen). Verder is de selectie van een ontwikkelaar voor de koopappartementen aan de Hagelaan begonnen. De start bouw staat gepland voor 2026.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Benutten van de woningvoorraad voor (lokale) doelgroepen en inwoners

Gereedschapskist maatregelen lokale wooncarrière

Overzicht van maatregelen die worden ingezet om een lokale wooncarrière te faciliteren (doorstroming, opkoopbescherming, doelgroepenverordening, antispeculatiebeding etc)

De gereedschapskist met maatregelen om een lokale wooncarriere mogelijk te maken, wordt ieder jaar verder aangevuld. In december 2023 is versie 1.0 ter informatie aangeboden aan de raad. In december 2024 wordt versie 2.0 op dezelfde manier aan de raad aangeboden.

Nieuwe regionale woningmarkafspraken sluiten

Definitief akkoord over het aantal en de spreiding van sociale huurwoningen in de regio Haaglanden

De Regionale Realisatieagenda Haaglanden is in 2023 ondertekend door de woningcorporaties, de negen Haaglandengemeenten, de provincie Zuid-Holland en het Rijk. Daarin staan afspraken over de te realiseren woningen inclusief sociale huurwoningen. Deze agenda wordt uitgevoerd en gemonitord via bijvoorbeeld de lokale bouwtafel, de regionale versnellingstafel en de bestuurlijke tafel wonen.

Prestatieafspraken met lokale woningbouwcorporaties sluiten

Ondertekende (meerjarige) prestatieafspraken met de in onze gemeente actieve woningbouwcorporaties

Dit jaar maken we nieuwe meerjarige prestatieafspraken met de in onze gemeente actieve woningcorporaties. Door middel van werksessies worden thema's gezamenlijk uitgewerkt. Dat moet in december 2023 leiden tot ondertekening van de nieuwe meerjarige prestatieafspraken.

Regionale woonvisie vaststellen

In overleg met de regio bepalen of en op welke manier een nieuwe regionale woonvisie voor de regio Haaglanden moet worden opgesteld en vastgesteld.

In de regio Haaglanden wordt vooral gewerkt aan de uitvoering van de regionale realisatieagenda. Het opstellen van een nieuwe regionale woonvisie is naar achteren geschoven. Een nieuwe planning is nog niet opgesteld en wordt ook niet binnenkort verwacht.

Uitvoeren Woonzorgvisie

Uitgevoerde Woonzorgvisie

De woonzorgvisie Pijnacker-Nootdorp is vorig jaar vastgesteld. Op dit moment wordt gewerkt aan de uitvoering van deze visie. Voorbeelden van projecten waar aan wordt gewerkt zijn: het opstellen van woonwagenbeleid, het opstellen van beleid voor premantelzorgwoningen, het opstellen van een leidraad voor levensloopbestendig bouwen en het aanstellen van een doorstroommakelaar.

Woonmonitor opstellen

Jaarlijkse monitor met een overzicht van de ontwikkelingen in de woningvoorraad

De woningbouwmonitor wordt altijd in het laatste kwartaal van het jaar ter informatie aan de raad aangeboden. In het vierde kwartaal van 2024 ontvangt de gemeenteraad de woningbouwmonitor.

Wat gaat het kosten

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Voorjaarsnota 2024

Mutaties Najaarsnota 2024

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2024

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

1 Ruimte en wonen

810 Ruimtelijke Ordening

-2.624

172

-2.452

-740

0

-740

-3.364

172

-3.192

820 Grondexploitatie

-22.226

22.579

353

24

156

180

-22.202

22.735

533

830 Wonen en Bouwen

-1.214

2.350

1.136

35

-500

-465

-1.179

1.850

671

Subtotaal

-26.064

25.101

-963

-681

-344

-1.025

-26.745

24.757

-1.988

Mutaties reserves

810 Ruimtelijke Ordening

0

0

0

0

700

700

0

700

700

820 Grondexploitatie

-1.645

443

-1.202

-66

-177

-243

-1.711

266

-1.445

830 Wonen en Bouwen

-133

12

-121

0

0

0

-133

12

-121

Subtotaal

-1.778

455

-1.323

-66

523

457

-1.844

978

-866

Totaal

-27.842

25.556

-2.286

-747

179

-568

-28.589

25.735

-2.854

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2024 worden toegelicht:

810 Ruimtelijke Ordening

Voor het programma implementatie Omgevingswet is geld beschikbaar gesteld en waarvoor destijds een reserve gecreeerd is. Voor 2024 worden conform het opgestelde plan de kosten (ad. € 700.000) opgenomen in de begroting met tegelijkertijd een onttrekking vanuit de reserve voor hetzelfde bedrag. Per saldo is dit een budgetneutrale wijziging.

Bij de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan Vrijenban II (raadsvergadering 24 november 2022) is door de raad een motie aangenomen die het college verzoekt om tot een concept gebiedsvisie te komen voor het gebied tussen de Kooltuin, Noordeindseweg en Delftsestraatweg, tot aan de glastuinbouw, op basis waarvan toekomstige ontwikkelingen gepland kunnen worden. Om deze gebiedsvisie te bekostigen wordt voorgesteld € 40.000 toe te voegen aan de begroting. De totale mutatie op dit taakveld kom hiermee uit op € 740.000.

820 Grondexploitatie

De lasten, baten en mutaties van de reserves en voorzieningen zijn bijgesteld op basis van de actualisatie van de grondexploitaties per 1 juli 2024. Op basis van de percentage of completion methode is de winstverwachting in 2024 naar boven bijgesteld met € 66.000 (voordeel) tot een bedrag van € 1,7 miljoen. Zowel de winst als de mutatie op de voorziening nadelige grondexploitatie worden verrekend met de algemene reserve waardoor de totale mutatie voor de grondexploitatie budgetneutraal verloopt in de begroting.

In verband met de sloop van de opstal op de Oudeweg 18 wordt er een extra opbrengst verwacht van € 99.000.

830 Wonen en bouwen

Er vindt in 2024 een bijstelling plaats op de raming van de bouwlegesopbrengsten nieuwbouw van afgerond € 0,5 miljoen (nadeel). De gemeente prognosticeert de vergunningaanvragen op basis van gemiddelden, maar de gemeente heeft geen invloed op welk moment een ontwikkelaar een aanvraag gaat indienen. Voor 2024 blijven de werkelijke legesopbrengsten achter bij de begrote legesopbrengsten. De reden hiervoor kan worden gezocht in het feit dat er vorig jaar onder het oude regime – de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht – nog veel aanvragen om een omgevingsvergunning zijn ontvangen. De legesopbrengsten van vorig jaar (€ 4,3M) waren dan ook hoger dan begroot (primitief € 2,4M).