Collectieve voorzieningen

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 06 Collectieve voorzieningen

Hoofdactiviteit (rol): 1. Faciliteren samenkracht en burgerparticipatie

Uitvoeren subsidieregelingen

Initiatieven in de samenleving worden ge­stimuleerd en gefaciliteerd

Het stimuleren en faciliteren van initiatieven uit de samenleving is een continu proces. Hiervoor zijn drie subsidieregelingen beschikbaar. De stand van zaken tot 1 september is als volgt:
- Buurtknip: er zijn elf aanvragen ontvangen. Acht aanvragen zijn toegekend, drie aanvragen zijn afgewezen (één aanvraag voldeed niet aan de voorwaarden en twee aanvragen zijn afgewezen i.v.m. coronamaatregelen).
- Cultuurknip: er zijn twee aanvragen ontvangen. Eén aanvraag is toegekend. De andere is afgewezen, omdat deze niet aan de voorwaarden voldeed.
- Subsidieregeling voor activiteiten en evenementen van vrijwilligersorganisaties: er zijn tien aanvragen ingediend voor structurele activiteiten in 2022. Voor het organiseren van structurele activiteiten in 2021 zijn (in 2020) tien aanvragen ingediend. Voor incidentele activiteiten/evenementen in 2021 zijn tot nu toe vijf aanvragen ingediend. Vier aanvragen zijn toegekend, één aanvraag is afgewezen, omdat deze niet aan de subsidievoorwaarden voldeed.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Bepalen uitvoering taken Wet Publieke gezondheid

Uitvoeringsprogramma Nota lokaal gezondheidsbeleid 2020-2024

Uitvoeren van het Lokaal Gezondheidsbeleid volgens de actiepunten uit het uitvoeringsprogramma

We werken in de uitvoering van ons gezondheidsbeleid actief samen met verschillende partners. Ook werken we aan het bevorderen, versterken en bewaken van de publieke gezondheid door de samenwerking binnen GGD Haaglanden. Deze inzet is in de corona-tijd van groot belang en goed zichtbaar voor onze inwoners. De uitvoering van de actiepunten uit het Lokaal Gezondheidsbeleid gebeurt in combinatie en afstemming met de acties uit het Lokaal Preventieakkoord (LPA). De activiteiten uit het LPA worden uitgevoerd in samenwerking met regionale en lokale partners. De subsidie vanuit het Rijk is verstrekt. Het LPA is op 29 juni 2021 vastgesteld door het college en ter informatie aan de raad aangeboden. Inmiddels is gestart met het uitvoeren van een aantal activiteiten van het LPA. Eén van die activiteiten betreft de JOGG aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht). Er is een JOGG regisseur aangesteld. De JOGG regisseur brengt partijen bij elkaar, legt verbindingen, stimuleert en enthousiasmeert. In september is het project Sociaal Vitaal van start gegaan. Een project voor inactieve senioren in de leeftijd van 60-85 jaar die eenzaamheid ervaren en moeite hebben om om te gaan met het ouder worden. Er wordt gemeentebreed aandacht besteed aan de Rookvrije Generatie in het onderwijs en de sport. In elke kern is een groep, bestaande uit tien deelnemers, met de GLI-aanpak (Gecombineerde Leefstijl Interventie) begonnen. De GLI richt zich op inwoners met overgewicht of obesitas. Een aantal inwoners heeft zich aangemeld voor de klankbordgroep van het LPA. De klankbordgroep kijkt mee naar de uitvoering en de communicatie en doet hiervoor suggesties. De klankbordgroep is twee keer bijeen geweest. Er zijn twee bijeenkomsten over het thema eenzaamheid georganiseerd met vele maatschappelijke partners. Er is draagvlak voor een netwerk rondom het thema eenzaamheid, waar vanuit onze lokale aanpak vorm gegeven wordt. Ook is er i.s.m. de gemeente Lansingerland en de STJJMH gestart met het project Join Us om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Bepalen toegang sociaal domein (kernteams)

Inrichten informatievoorziening en kwaliteit data

Een monitor sociaal domein die jaarlijks bij de Jaarrekening wordt gepresenteerd en meting cliëntervaring middels het instrument Sensemaker

De monitor sociaal domein is in juni aan de gemeenteraad aangeboden. De hoeveelheid data, die is verzameld met de Ervaringsmeter is (nog) niet voldoende om hier een rapportage over te maken. In de maand juli is een brief verstuurd naar gebruikers van Wmo voorzieningen met het verzoek hun ervaringen met de dienstverlening van de gemeente of andere professionele partners te delen via de Ervaringsmeter. Later in het jaar zal een zelfde verzoek worden gedaan aan inwoners die dienstverlening ontvangen op het gebied van schuldhulpverlening en inkomen.

Invoeren richtinggevend kader en rekentool jeugdhulp

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de voortgang

De invoering van het richtinggevend kader (RGK) en de daarbij behorende rekentool jeugdhulp is een regionale activiteit. In de gemeente is het RGK ingevoerd. De rekentool jeugdhulp is nog niet gereed. Datum implementatie is op dit moment nog niet bekend. Onze data-analist heeft een overzicht gemaakt, zodat inzichtelijk is hoe het gebruik van de bestedingsruimte is.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Faciliteren en regisseren preventieve voorzieningen jeugd

Uitvoeren van geactualiseerd uitvoeringsplan preventie op het onderdeel jeugd

Uitvoeringsplan is samen met het veld in uitvoe­ring

Het uitvoeringsplan preventief jeugdbeleid wordt in samenwerking met onze subsidiepartners uitgevoerd. In het interventieplan ‘Grip op het sociaal domein in Pijnacker-Nootdorp’ is de maatregel ‘Preventie: ontwikkel visie op voorliggend veld’ uitgewerkt. Op basis hiervan wordt de eerder vastgestelde visie op preventie jeugd herijkt, waarbij de scope wordt verbreed naar het hele voorliggende en preventieve veld in het sociaal domein. De eerste resultaten van de analyse worden in Q1 2022 met de raad gedeeld. De visie op het voorliggend veld wordt naar verwachting in de tweede helft van 2022 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Hoofdactiviteit (rol): 5. Faciliteren van sportvoorzieningen

Intensivering samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang, sport, jeugd en zorg op het gebied van sport, bewegen en een gezonde leefstijl

Interventies, projecten en activiteiten die bijdragen aan een gezonde leefstijl

De intensivering van de samenwerking wordt voor een belangrijk deel ingevuld door uitvoering van de activiteiten volgens het Lokaal Preventieakkoord en het Lokaal Sportakkoord. Eén van de interventies betreft de JOGG aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht). Op 1 juni is de JOGG regisseur aan de slag gegaan. De JOGG aanpak richt zich op het gezonder maken van de leefomgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien: thuis, buurt, school, vrije tijd, sport, werk en media. Met de interventie TeamFit zetten we in op gezonde sportverenigingen, door het aanbod in sportkantines gezonder te maken. Daarbij is ook aandacht voor roken en alcohol. Andere interventies/activiteiten uit de lokale akkoorden zijn (zonder volledig te zijn): gezondheidsbevordering via het onderwijs door middel van de Gezonde School. Met de aanpak 'Voel je goed' richten we ons op lager opgeleide volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht. We streven naar een Rookvrije Generatie via de scholen en de sportaanbieders.
Naast de interventies volgens de lokale akkoorden beschikken wij over sportfunctionarissen van Team4Talent die zich intensief inzetten voor sportieve activiteiten op school en de kinderopvang, bij de sportaanbieders en in de buurt. Waar mogelijk en wenselijk streven zij naar samenwerking met andere partijen. De beweegcoaches 'senioren' en 'aangepast sporten' richten zich op de verbinding tussen de sectoren sport, onderwijs en zorg. De beweegcoach senioren is nadrukkelijk betrokken bij de organisatie van de lokale Wereld Alzheimer Midweek in september.

Uitvoeren accommodatieplan binnensport 2018

Resultaten volgens accommodatieplan binnensport 2018

De uitvoering van het accommodatieplan binnensport verloopt volgens planning. In 2019 is besloten de Jan Janssenhal te vervangen door een nieuwe sporthal. De realisatie van de nieuwe Jan Janssenhal is onderdeel van het project 'Hart van Nootdorp'. De nieuwe sporthal wordt op de huidige locatie gerealiseerd. In het eerste kwartaal is het programma van eisen vastgesteld. In het derde kwartaal is de aanbesteding gestart voor het selecteren van een bouwer/constructeur en vervolgens het maken van een ontwerp. Gebruikers van de Jan Janssenhal zijn en worden betrokken bij de uitwerking van de plannen.
In Ackerswoude is, bij aanvang van het schooljaar 2021/2022, een nieuwe binnensportvoorziening voor bewegingsonderwijs en binnensportorganisaties in gebruik genomen. Deze sportvoorziening is onderdeel van het Dalton Kindcentrum Ackerswoude en beschikt over een interactieve wand voor beweegactiviteiten.
Niet in het accommodatieplan binnensport opgenomen, maar wel het noemen waard, is de realisatie van een binnensportvoorziening als onderdeel van de IKC's in Pijnacker noord (IKC Casa en IKC Schatkaart). De oplevering van deze voorziening is naar verwachting in het tweede kwartaal 2024.

Uitvoeren beheerplan buitensport 2020-2024

Resultaten volgens beheerplan buitensport 2020-2024

Op sportcomplex De Groene Wijdte is de toplaag van drie kunstgrasvelden vervangen. De uitvoering van de werkzaamheden is in mei afgerond.

Uitvoeren investeringsplan sportvoorzieningen PN 2018: Kwaliteitsverbetering en uitbreiding hockey- en voetbalcapaciteit

Resultaten volgens investeringsplan sportvoorzieningen PN 2018

Het hoofdveld van SV Nootdorp is omgebouwd van gras naar kunstgras. Op De Groene Wijdte is een vierde hockeyveld gerealiseerd. De uitvoering van deze projecten zijn in het tweede kwartaal afgerond.

Uitvoeringsprogramma beleidsnota sport en bewegen / lokaal sportakkoord

Thematische uitvoering actiepunten volgens be­leidsnota / lokaal sportakkoord

In 2019 is het Lokaal Sportakkoord PN 2020-2021 vastgesteld; een (lokale) vertaling van de ambities uit het Nationaal Sportakkoord. Het Lokaal Sportakkoord is opgesteld op basis van een tussenevaluatie van de Nota Sport en bewegen PN 2017-2020. Het Lokaal Sportakkoord is door dertien organisaties uit de sectoren sport, onderwijs en zorg ondertekend, inclusief de sportraad en het sportplatform. Door COVID-19 zijn voorgenomen activiteiten opgeschoven naar 2021. Een werkgroep rondom de Sportraad heeft in het derde kwartaal de 'sportportal' www.pijnackernootdorpactief.nl gelanceerd. Een website met daarop het complete sport- en bewegen aanbod in onze gemeente. Een ander project dat inmiddels is gestart, is Sociaal Vitaal (zie uitvoering Lokaal Gezondheidsbeleid). Eerder dit jaar is bekend gemaakt dat het uitvoeringsbudget voor 2021 eenmalig is verdubbeld en dat ook voor 2022 budget beschikbaar is. Er wordt gewerkt aan een actualisatie van de ambities, waarbij ingezet wordt op bewezen interventies en activiteiten die bijdragen aan een gezonde leefstijl en sportstimulering. De gemeente heeft een regisserende rol bij de uitvoering. In september is deelgenomen aan de Nationale Sportweek en hebben de lokale sportaanbieders hun deuren opengezet en extra activiteiten aangeboden. Eveneens in september verscheen een speciale bijlage in Telstar/Eendracht waarin ruim aandacht is besteed aan (het belang van) sport en bewegen.

Hoofdactiviteit (rol): 6. Faciliteren van cultuurvoorzieningen

Uitvoeren cultuurnota

Uitvoeren van cultuurnota middels Uitvoeringsagenda 2020-2023

De hoofdlijnen zoals vastgesteld in de Cultuurnota worden binnen de beperkingen van de maatregelen uitgevoerd. Op basis van de looptijd zijn de Cultuurnota met de bijbehorende uitvoeringsagenda geëvalueerd. De uitkomst hiervan is in september ter informatie aan de raad aangeboden. De Uit-agenda is weer gevuld met activiteiten en er zijn diverse fiets- en wandelroutes ontwikkeld. Ook is er een cultuurpagina op de website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp geplaatst waar aanbod en diensten vanuit de kunst- en cultuursector in onze gemeente te vinden zijn. De cultuurcoördinator onderhoudt nauw contact met het culturele veld, onder andere via een nieuwsbrief. In juli is het kunstwerk vanuit de verkiezing van Stichting Kunstweek gekozen, dat in het najaar geplaats zal worden aan de Laan der Zeven Linden in Delfgauw. Begin september is een katern in de Telstar uitgebracht met vier pagina's over cultuur. In het tweede weekend van september is opnieuw deelgenomen aan de Open Monumentendag en heeft het Verbeeldingsweekend plaats gevonden met opnieuw een beeldenexpositie in het Emmapark. Tot 1 oktober kon het culturele veld een derde aanvraag indienen voor compensatie van de gevolgschade en gebruik maken van het innovatiefonds waarmee zij ondersteund worden bij het uitvoeren van activiteiten in de huidige tijd. Het onderzoek naar een locatie voor het sociaal cultureel centrum in Pijnacker is in de afrondende fase en wordt in november ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Hoofdactiviteit (rol): 7. Faciliteren en regisseren preventieve en algemene voorzieningen sociaal domein

Dagbesteding voor inwoners met dementie in wijkcentra

Kwalitatief goede dagbesteding voor inwoners met dementie en vermindering van zorgdruk van hun mantelzorgers

Uitvoering van dagbesteding voor inwoners met beginnende dementie is op 1 juli 2021 gestart in de vorm van een pilot die loopt tot 31 december 2023. De maatregel is onderdeel van het interventieplan Grip op het sociaal domein. De SWOP ontvangt een lumpsum bedrag en levert daarvoor dagdelen integrale ondersteuning aan huishoudens waar een inwoner leeft met beginnende dementie. We vragen geen nieuw geld, maar zetten bestaande maatwerkmiddelen in voor het realiseren van ondersteuning vanuit de algemene voorzieningen. Deze herallocatie is verwerkt in de Kadernota 2021. Het is nog te vroeg om over de resultaten te rapporteren.

Uitvoeren Sluitende aanpak personen met verward gedrag

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de voortgang

De uitvoering verloopt volgens planning. De uitvoering van de aanpak over de periode 2018-2020 is geëvalueerd. De raad is in maart over de aanpak en de resultaten geïnformeerd.

Uitvoeren subsidieplan Fonds 1818, jaarprogramma 2021

Verbeterd werkproces, kwaliteit vrijwilligersondersteuning, kennisniveau, data en datagebruik

Het subsidieplan wordt uitgevoerd door het team schuldhulpverlening van onze gemeente en gesubsidieerde partijen zoals de SWOP, Schuldhulpmaatje, DOEL en Humanitas. Samen vormen zij het netwerk preventie en nazorg schuldhulpverlening. De uitvoering van het jaarprogramma 2021 verloopt volgens plan. De Week van het Geld is hoofdzakelijk digitaal uitgevoerd vanwege COVID-19. Er zijn werkafspraken gemaakt over een eenduidig werkproces. Gezamenlijk aanbod is bekend bij deelnemers en wordt bekend gemaakt aan inwoners. De ontwikkeling in het netwerk richt zich op gezamenlijke inzet bij vroegsignalering en bij preventie en nazorg in het algemeen.

Uitvoeren Wet verplichte GGZ

Uitvoeren van Wet verplichte GGZ middels uitvoeringsagenda

De uitvoering verloopt volgens planning. Volledigheidshalve wordt verwezen naar de informatienota die de raad in maart heeft ontvangen over de uitvoering van de sluitende aanpak personen met verward gedrag en de Wvggz (zie voorgaande activiteit).

Hoofdactiviteit (rol): 8. Faciliteren ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers

Uitvoeren van de Week van de mantelzorg

Week van de mantelzorg

Naar aanleiding van een positieve uitkomst van de afweging bij de Kadernota kan de Week van de Mantelzorg structureel uitgevoerd worden. De Mantelzorgweek bestaat uit creatieve bijeenkomsten, culturele bijeenkomsten, sportieve en ontspannende activiteiten en verwenactiviteiten. Om nieuwe mantelzorgers te bereiken worden er tevens specifieke activiteiten georganiseerd zoals een lezing, theatervoorstelling of expositie. Daarnaast worden er voor jonge mantelzorgers diverse activiteiten georganiseerd. Net als voorgaande edities wordt er via online en offline communicatie bekendheid gegeven aan de Week van de Mantelzorg.

Wat gaat het kosten ?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2021

Mutaties Najaarsnota 2021

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2021

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

6 Collectieve voorzieningen

510 - Sportbeleid en activering

-684

190

-494

-88

68

-20

-771

258

-514

520 - Sportaccommodaties

-3.459

953

-2.506

-77

-18

-94

-3.536

936

-2.600

530 - Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

-1.150

15

-1.135

-36

34

-2

-1.186

49

-1.137

540 - Musea

-59

0

-59

0

0

0

-59

0

-59

560 - Media

-932

0

-932

0

0

0

-932

0

-932

610 - Samenkracht en burgerparticipatie

-6.182

187

-5.994

11

-4

6

-6.171

183

-5.988

620 - Wijkteams

-922

22

-901

-40

81

41

-962

103

-860

710 - Volksgezondheid

-2.370

-2.370

-116

98

-18

-2.485

98

-2.388

750 - Begraafplaatsen en crematoria

-151

12

-139

0

0

0

-151

12

-139

Mutaties reserves

510 - Sportbeleid en activering

0

0

0

0

20

20

0

20

20

520 - Sportaccommodaties

-420

944

524

-38

133

94

-458

1.077

618

530 - Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

0

532

532

0

2

2

0

534

534

610 - Samenkracht en burgerparticipatie

0

56

56

0

200

200

0

256

256

620 - Wijkteams

0

84

84

0

23

23

0

107

107

750 - Begraafplaatsen en crematoria

0

91

91

0

0

0

0

91

91

Totaal

-16.328

3.086

-13.242

-384

636

252

-16.713

3.723

-12.990

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2021 worden toegelicht:

510 Sportbeleid en activering

Voor het lokaal sportakkoord is vanuit het ministerie van VWS voor 2020 en 2021 een budget beschikbaar gesteld. Voor 2021 bedraagt dit € 68.000. De lasten en baten worden hiermee op dit taakveld verhoogd. Overige hogere lasten van € 20.000 (nadeel in de budgetten en voordeel in de reservemutaties) betreffen eenmalig budget voor de combinatiefunctionarissen. Dit is via resultaatbestemming 2020 beschikbaar gesteld.

520 Sportaccommodaties

Er zijn bedragen beschikbaar gesteld voor de kwijtschelding van huur aan o.a. Sportfondsen. Via de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona worden lasten en baten op dit taakveld hiermee verhoogd. Aan de reserves in dit taakveld is daarvoor een toevoeging gedaan vanuit de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona.

530 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

Vanuit programma 5 Onderwijs is een bedrag overgeheveld naar dit taakveld ten behoeve van cultuureducatie (€ 34.000 voordeel en nadeel).

610 Samenkracht en burgerparticipatie

Vanuit diverse bestemmingsreserves zijn er via dit taakveld budgetten toegevoegd ten behoeve van corona compensatie aan o.a. het SWOP (€ 77.000 voordeel), afrekeningen Wmo declaraties uit 2020 in programma 7 Individuele voorzieningen, taakveld Maatwerkvoorzieningen (€ 73.000 voordeel) en resultaatbestemming jaarrekening 2020 voor de uitvoering van interventiemaatregelen in het sociaal domein (€ 41.500 voordeel).

620 Wijkteams

Ten laste van de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona is € 23.000 (voordeel en nadeel) toegevoegd voor de inzet van jeugd- en jongerenwerk.

Afrekeningen over 2020 en bijstelling van de lopende begroting Veilig Thuis hebben een voordelig effect op dit taakveld van € 79.000 (voordeel).

Voor de uitvoering van hulp aan gedupeerden van de kinderopvangtoeslag affaire is het budget op dit taakveld verhoogd met € 81.000, zowel aan de inkomsten- als de uitgaven kant. De inkomsten worden gevormd door de toegezegde vergoeding van kosten door het Rijk.