Onderwijs

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 05 Onderwijs

Hoofdactiviteit (rol): 1. Regisseren basisvoorzieningen onderwijs

Faciliteren verdere uitvoering IKC-uitvoeringsprogramma 2018-2024

Verwerkte huisvestingsaanvragen in onderwijshuisvestingsprogramma 2021

De stand van zaken m.b.t. de projecten uit het Uitvoeringsprogramma is divers en ziet er als volgt uit:
Het Dalton Kindcentrum Ackerswoude is in juli, volgens planning, opgeleverd en met ingang van schooljaar 2021/2022 in gebruik genomen.
De IKC's in Pijnacker noord (Schatkaart en Casa) liggen v.w.b. planning op schema. De programma's van eisen zijn vastgesteld en de architect is gecontracteerd. Voor de zomer is gestart met de ontwerpfase. Deze duurt tot begin volgend jaar. De aanbesteding volgt in de loop van 2022. Het ontwerp bestemmingsplan voor dit onderwijscluster is in september vrij gegeven voor zienswijzen. De verwachting is dat het bestemmingsplan begin 2022 definitief kan worden vastgesteld.
De bouwopdracht voor de uitbreiding van het Nest (Vlinderboom) is voor de zomer ondertekend. In het vierde kwartaal wordt met de bouw begonnen. De oplevering is voorzien in het laatste kwartaal van 2022.
De vervangende nieuwbouw voor de Mariaschool heeft vertraging opgelopen. De aanbesteding vindt plaats in het derde kwartaal.
De uitbreiding van 't Kraaienest ligt op schema. De aanbesteding heeft plaats gevonden. De start van de uitbreiding is voorzien in de herfst, ingebruikname bij aanvang van het schooljaar 2022/2023.
De opdracht voor het ontwerptraject van kindcentrum Regenboog in Nootdorp is gegund. Het ontwerpbestemmingsplan Hart van Nootdorp is in juni vrij gegeven voor zienswijzen. Naar verwachting kan het definitieve bestemmingsplan in december 2021 worden vastgesteld.
De voorbereidingen voor de uitbreiding van het Stanislas college zijn na vertraagd wegens COVID-19 weer opgepakt. Stanislas gaat uit van start bouw medio 2023, oplevering en ingebruikname een jaar later.

Opstellen (jaarlijks) onderwijs huisvestingsprogramma 2021

Een bekostigingsplafond om het programma uit te voeren

Het onderwijshuisvestingsprogramma en -overzicht 2021 zijn in december 2020 door het college vastgesteld. De aanvragen voor het programma onderwijs 2022 worden in de loop van dit jaar beoordeeld. Besluitvorming vindt plaats voor 31 december 2021.
Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHPO) is opgesteld. Hiermee lopen we vooruit op een wetsvoorstel van de minister voor onderwijs. Het IHPO geeft een gemeentebreed overzicht van alle onderwijshuisvestingsprojecten en de ontwikkelingen die er spelen. Het concept IHPO is in september met de schoolbesturen besproken en wordt in het vierde kwartaal ter vaststelling aan de raad aangeboden. Op termijn vervangt het IHPO bestaande (visie)documenten op het gebied van onderwijshuisvesting. Het IHPO wordt jaarlijks geactualiseerd.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Regisseren voorschools aanbod van goede kwaliteit voor de jeugd tot 4 jaar

Monitoren effect nieuwe subsidieregeling op kwaliteit, beschikbaarheid en toegankelijkheid van het aanbod, bereik, aantal aanbieders en kostenontwikkeling van de gesubsidieerde voorschoolse voorzieningen

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de effecten

Sinds 2020 bieden twee organisaties VVE-peuteropvang aan in onze gemeente. De tweede (= nieuwe) aanbieder, is in het derde kwartaal van 2020 gestart in Nootdorp. Vanaf het tweede halfjaar 2021 start deze aanbieder ook in de kern Pijnacker. Het is te vroeg om het effect van de nieuwe subsidieregeling te monitoren. De coronacrisis maakt het lastig om eventuele effecten volledig toe te schrijven aan de nieuwe subsidieregeling.
We constateren vertraging in de implementatie van activiteiten van de Lokaal Educatieve Agenda die over voor- en vroegschoolse educatie gaan. Wat we hebben gerealiseerd is een gespreid en kwalitatief hoogwaardig aanbod van 960 uur voorschoolse educatie. Als gevolg van COVID-19 en daardoor andere prioriteiten bij de kinderopvang en de jeugdgezondheidszorg, is het bereik van doelgroeppeuters achtergebleven op onze ambities. In het tweede kwartaal van 2021 zijn we aan de slag gegaan met het toeleidingsprotocol en het maken van haalbare en meetbare resultaatafspraken tussen kinderopvang, onderwijsveld, jeugdgezondheidszorg en gemeente over de gezamenlijke inzet op VVE. Ons streven is deze punten voor het eind van het jaar ingevoerd te hebben en daarmee te voldoen aan alle wettelijke normen.

Uitvoeren subsidieregeling peuteropvang en VVE

Afgewezen en/of beschikte aanvragen subsidieregeling

Naast de bestaande aanbieder van peuteropvang in onze gemeente, is in september 2020 een nieuwe aanbieder met gesubsidieerde VVE-peuteropvang gestart in Nootdorp (vanaf het tweede halfjaar van dit jaar ook in Pijnacker). Beide aanbieders ontvangen voor 2021 subsidie voor het aanbieden van peuteropvang.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Uitvoering van een lokaal educatieve agenda

Uitvoeren en monitoren Lokaal Educatieve Agenda

De LEA werkagenda is samen met betrokken partners in uitvoering

De LEA 2020-2022 beschrijft welke doelstellingen gemeente, schoolbesturen en overige partners hebben op het gebied van onderwijs- en jeugdbeleid.
Er zijn gezamenlijke afspraken gemaakt tot en met 2022 op de verschillende thema's. Samen met de partners is bepaald welke thema's prioriteit hebben op het gebied van onderwijs, kinderopvang en in bredere zin: jeugd. De nota is uitgewerkt in een werkplan. Twee werkgroepen (0-12 jaar en 13-23 jaar) voeren het werkplan uit en stemmen dit ieder kwartaal onderling af. De uitvoering verloopt grotendeels volgens planning. In oktober 2021 wordt het werkplan besproken. Beoordeeld wordt welke doelen zijn behaald, wat nog opgepakt moet worden en wat daarbij prioriteit heeft.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Regisseren samenwerking passend onderwijs en zorg voor jeugd

In het project dekkend netwerk passend onderwijs komt de toereikendheid onderwijsaanbod speciaal onderwijs aan bod

Regionale analyse over de dekkendheid van het aanbod aan onderwijsvoorzieningen

Niet alle kinderen uit onze gemeente krijgen ‘thuisnabij’ onderwijs. Sommige kinderen gaan buiten onze regio naar speciale lesplaatsen in Rotterdam, Zoetermeer of Den Haag. Om een beeld te krijgen van de vraag naar en de capaciteit van speciaal basisonderwijs (SBO) en (voortgezet) speciaal onderwijs (V)SO, hebben wij onderzoek laten uitvoeren. Daarnaast participeren wij samen met SBO Prinsenhof in het project ‘dekkend netwerk’ met Passend Primair Onderwijs (PPO) Delflanden voor basisonderwijs en sluiten wij aan bij overleggen met VSO voor voortgezet onderwijs. Met onze deelname aan deze projecten en overleggen realiseren wij een dekkend netwerk van speciale lesplaatsen binnen onze regio. De uitkomsten van het onderzoek voor speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs zijn in het tweede kwartaal 2021 met de raad gedeeld. Aanvullend wordt gestart in H10-verband met een Actieprogramma onderwijs-jeugdhulp, waaronder het organiseren van onderwijszorgarrangementen voor leerlingen die buiten onze gemeente (en binnen de H10-gemeenten) naar school gaan.

Verkenning samenwerking overstap van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs

Een gezamenlijke visie op overstap van PO naar VO

Soepele overgangen in doorgaande schoolloopbanen is één van de speerpunten in de ondersteuningsplannen 2021–2025 van de samenwerkingsverbanden primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Het onderwerp staat ook op de Lokaal Educatieve Agenda’s van de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp. Eind mei 2021 is een adviesnotitie opgesteld door het samenwerkingsverband, met als doel de schoolbestuurders PO en VO binnen de regio Delflanden handvatten te geven om gezamenlijk de overstap van primair naar voortgezet onderwijs voor de komende jaren goed te organiseren en te positioneren. De adviezen moeten daarbij een eerste aanzet geven om te komen tot een heldere omschrijving van rollen, taken en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen die bij de overstap betrokken zijn én de te maken of te herijken afspraken in het overstapproces.
Om het bestuur te kunnen voorzien van adviezen is een adviesgroep van directeuren en bestuurders PO en VO aangesteld. De schoolbesturen hebben het advies gekregen om uiterlijk in het najaar van 2021 met elkaar afspraken te maken, zodat nieuw beleid tijdig aan ouders en scholen kan worden gecommuniceerd voor het schooljaar 2022-2023.

Voeren op overeenstemming gericht overleg (OOGO) binnen de onderwijssamenwerkingsverbanden

Uitvoering regionale afspraken over het versterken van samenwerking onderwijs-zorg

Het OGOO (Op Overeenstemming Gericht Overleg) is bedoeld voor wederzijdse bestuurlijke afstemming over diverse thema's die het onderwijs en gemeenten in het samenwerkingsverband Passend Onderwijs raken. De nieuwe ondersteuningsplannen 2021-2025 voor het primair en voortgezet onderwijs zijn aan de gemeenten voorgelegd en in maart in het OOGO vastgesteld. In de ondersteuningsplannen worden de ambities voor de komende jaren beschreven. Eén van de ambities is meer inclusief onderwijs- en zorgvoorzieningen. Onze scholen (regulier- en speciaal onderwijs) trekken hierin gezamenlijk op met de gemeente, kernteam en jeugdhulporganisaties. In april is de Regiovisie jeugdhulp Haaglanden aan het OOGO voorgelegd en positief ontvangen.

Hoofdactiviteit (rol): 5. Een actieve en samenhangende aanpak van schooluitval

Uitvoeren leerplichtwet/RMC

Rapportage in Jaarverslag Leerplicht/RMC

Het jaarverslag 2020-2021 RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten) wordt medio januari 2022 vastgesteld. Als gevolg van COVID-19 zijn er minder meldingen gedaan dan de afgelopen jaren. Tijdens deze periode is minder gehandhaafd door leerplicht. Er is daardoor (tijdelijk) een andere invulling gegeven aan de leerplichtwet.
Het jongerenteam Opleiding en Werk heeft het afgelopen schooljaar extra actief de scholen benaderd om ondersteuning te bieden. Belangrijk is om de lijnen kort te houden, op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen en (extra) ondersteuning te bieden (daar waar nodig) aan scholen en jongeren. Daarnaast is meer ingezet om jongeren aan te melden voor en te stimuleren tot het volgen van een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) opleiding. Mede door COVID-19 waren geschikte Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) plekken en stages moeilijker te vinden. Voor het schooljaar 2021/2022 gaat de aandacht dan ook uit naar ondersteuning van de leerlingen en de scholen bij het vinden van BBL plekken en stages. Dit doen we regionaal in samenwerking met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven (SBB). Lokaal besteden we hier aandacht aan door het benaderen van bedrijven. Verder blijven we investeren in intensieve coaching en preventieve begeleiding van kwetsbare jongeren.

UItvoering geven aan het nieuwe vsv- programma 2021-2024, dit is de aanpak van VSV en de begeleiding van kwetsbare jongeren

Programma aanpak VSV 2021-2024

Aan het programma voortijdig schoolverlaten (VSV) 2021-2024 wordt uitvoering gegeven. De aangepaste meldcode verzuim en uitval VO/MBO wordt in oktober 2021 opgeleverd. Dit is de procedure waar de school aan hoort te voldoen als een leerling niet op school verschijnt. De school moet actie ondernemen naar de leerling (en zijn ouders) en het verzuim melden bij de gemeente.
In samenwerking met het ROC Mondriaan wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een sociale kaart in een app voor leerlingen in het MBO. De opzet is dat alle informatie over de brede sociale kaart van de regio Haaglanden ter beschikking komt. De app vervangt niet de sociale kaart van de gemeenten, maar brengt dit juist samen. Het is bedoeld voor studenten, ouders, maar ook voor professionals, zoals studieloopbaanbegeleiders. De planning is erop gericht dat de eerste versie van de app in het vierde kwartaal 2021 klaar is en daarna wordt doorontwikkeld.

Hoofdactiviteit (rol): 6. Faciliteren samenwerking onderwijs-bedrijfsleven

Participeren in de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Bijdrage wordt afgestemd op de nieuwe afspraken

Nieuwe vormgeving van de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs in 2020. Insteek is Oostland brede samenwerking

Alle deelnemende partijen in het Oostland (gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven) hebben aangegeven de samenwerking te willen continueren (in de vorm van een stichting en op basis van convenantafspraken). Er is een voorlopig bestuur benoemd bestaande uit vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Dit bestuur stelt een concept convenant op en legt dit in het vierde kwartaal ter vaststelling voor aan alle partners, waaronder Pijnacker-Nootdorp.
In het vierde kwartaal wordt ook het nieuwe bestuur van de Stichting SOB Oostland definitief benoemd. Aandachtspunt zijn de financiën. Dit is een taak van het tijdelijk bestuur.

Hoofdactiviteit (rol): 7. Regisseren aanbod volwasseneneducatie

Maken afspraken over volwasseneneducatie vanaf 2020. Onderzoeken op welke wijze de samenwerking vanaf 2020 structureel georganiseerd kan worden

Afspraken over wijze van samenwerking binnen arbeidsmarktregio voor 2021 en verder

Nieuwe afspraken over volwasseneneducatie zijn vastgelegd in het regioplan. Het regioplan is in maart 2021 door de colleges in de samenwerkingsregio (Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal) vastgesteld. Op grond van de samenwerkingsafspraken worden in de loop van 2022 nieuwe partners gecontracteerd die de formele taaltrajecten NT1 en NT2 gaan verzorgen. De Europese aanbesteding is gestart en wordt naar vrwachtung voor het schooljaar 2022/2023 afgerond. Onze Taalhuizen (van Bibliotheek Oostland) verzorgen ook taaltrajecten. Deze hebben een informeel karakter en behoren niet tot de aanbesteding. Deze trajecten worden (en blijven) gefinancierd door middel van subsidie, die wordt verstrekt door Zoetermeer (op advies van de regiogemeenten). Totdat de nieuwe taalaanbieders aan de slag gaan lopen de contracten met de huidige taalaanbieders (voor Pijnacker-Nootdorp: ROC Mondriaan Delft) door.

Wat gaat het kosten ?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2021

Mutaties Najaarsnota 2021

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2021

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

5 Onderwijs

420 - Onderwijshuisvesting

-3.006

0

-3.006

-347

0

-347

-3.352

0

-3.352

430 - Onderwijsbeleid en leerlingzaken

-2.791

983

-1.809

56

75

131

-2.735

1.058

-1.678

Mutaties reserves

420 - Onderwijshuisvesting

0

978

978

0

167

167

0

1.145

1.145

430 - Onderwijsbeleid en leerlingzaken

0

34

34

0

17

17

0

51

51

Totaal

-5.797

1.995

-3.802

-291

259

-32

-6.088

2.253

-3.834

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2021 worden toegelicht:

420 Onderwijshuisvesting

Vanuit het jaarrekeningresultaat 2020 (€ 143.000) en de Algemene reserve (€ 24.000) is een bedrag van € 167.000 toegevoegd aan de budgetten 2021 (voor- en nadeel). Deze middelen worden ingezet voor sloop- en verhuiskosten, uitbreiding, aanpassingen en bouwrijp maken van verschillende onderwijsgebouwen. Vanuit besluiten over het programma onderwijshuisvesting is € 180.000 (nadeel) bestemd voor verbouwings- en verhuiskosten van diverse scholen en toegevoegd aan de budgetten.

430 Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Het voordeel op de baten bestaat uit de inzet van extra toegekende RMC-middelen. Hiertegenover staan extra uitgaven (€ 21.000 nadeel). Vanuit de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona wordt € 17.000 (voor- en nadeel) toegevoegd voor corona compensatie op leerlingenvervoer en peuteropvang. Op de reguliere budgetten voorschoolse educatie, schoolzwemmen, subsidie en peuteropvang is een overschot van € 94.000 afgeraamd (voordeel).