Economie en glastuinbouw

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 02 Economie en glastuinbouw

Hoofdactiviteit (rol): 1. Regisseren optimale dienstverlening aan bedrijven en ondernemers

Bedrijventerreinenstrategie

Strategische visie t.a.v. de bedrijventerreinen als onderdeel van de omgevingsvisie 2050. Per bedrijventerrein een actieprogramma voor de periode 2022-2030 (inclusief verduurzaming)

In het eerste kwartaal van 2021 zijn de ruimtelijke kaders voor de kwalitatieve versterking van de bestaande bedrijventerreinen ontwikkeld en verwerkt in het ontwerp Omgevingsvisie, die in het tweede kwartaal aan de raad is aangeboden. Voor bedrijventerrein Boezem wordt als eerste een gebiedsprogramma met actieplan ontwikkeld binnen de systematiek van de nieuwe omgevingswet.
Hiervoor is door het college in juli een bestuursopdracht vastgesteld.
Het gebiedsprogramma wordt in 2022 opgeleverd. Aan het eind van dit jaar wordt de raad via het jaarverslag actieagenda Economie geïnformeerd over de voortgang.

Evalueren van de werking van het economisch platform en daar waar nodig een impuls geven

Een goed functionerende klankbord voor het college op het gebied van ondernemers en economische zaken

De eerste gesprekken met de stakeholders van het Economisch Platform hebben plaatsgevonden. De komende maanden worden de overige gesprekken gevoerd. De evaluatie brengt in beeld wat de belangrijkste ervaringen zijn van de stakeholders, welke resultaten de afgelopen jaren zijn behaald en welke wensbeelden de stakeholders hebben voor het Economisch Platform in de toekomst. In het vierde kwartaal wordt de evaluatie afgerond met een voorstel voor het vervolg.

Faciliteren ondernemersfonds met evaluatie over de periode 2017-2021 en voorbereiden besluitvorming in de gemeenteraad

Evaluatie Stichting Ondernemersfonds Pijnacker-Nootdorp 2017-2021 en een voorstel over continuering van het ondernemersfonds

Het bestuur van het ondernemersfonds heeft in april 2021 de evaluatie van het Ondernemersfonds afgerond. Op 15 juni 2021 heeft het rondetafelgesprek met de raad plaatsgevonden. De voorbereidingen met betrekking tot de besluitvorming over continuering van het fonds verlopen volgens planning. In november wordt een voorstel aan de raad gedaan over het continueren van het ondernemersfonds.

Het uitvoeren van een Peiling Ondernemersklimaat om behoefte van ondernemers en waardering voor gemeentelijke dienstverlening en ondernemersklimaat in beeld te krijgen

Onderzoeksrapportage over de waardering voor de gemeentelijke dienstverlening en ondernemersklimaat

De Peiling Ondernemersklimaat is in het eerste kwartaal van 2021 uitgevoerd. Het onderzoek laat een onevenwichtig eindbeeld zien. Dit hangt samen met de coronatijd en de respondenten die de vragenlijst hebben ingevuld. Het is daardoor lastig om goede conclusies te kunnen trekken uit de scores. Pijnacker-Nootdorp is een van de weinige gemeenten die in coronatijd een peiling heeft uitgevoerd waardoor vergelijking met andere gemeenten niet mogelijk is. Wel hebben we verbeterpunten geconstateerd wie worden meegenomen in een nieuwe actieagenda economie 2022 & 2023. In het jaarverslag economie wordt een nadere toelichting gegeven op de peiling. Het voornemen is om in 2023 een nieuwe peiling uit te voeren.

Huisvesting arbeidsmigranten

Een ontwerpnota huisvesting arbeidsmigranten (Een afweging waar, hoe en onder welke voorwaarden initiatieven voor huisvesting van arbeidsmigranten gefaciliteerd kunnen worden) die na vrijgave door de raad een Awb-procedure kan doorlopen

Er is in maart 2021 een plan van aanpak vastgesteld om te komen tot een beleidsnota over huisvesting van arbeidsmigranten. In het najaar wordt een rondetafelgesprek georganiseerd met een afvaardiging van de raad, ondernemers, huisvesters en inwoners over de problematiek. De resultaten van dit gesprek worden verwerkt in de beleidsnota die in december aan de raad wordt voorgelegd.

In samenwerking met het bedrijfslevens uitvoering geven aan de Actieagenda Econonomie

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten.

De raad wordt aan het einde van het jaar geïnformeerd over de voortgang van de Actieagenda Economie door middel van een jaarverslag Actieagenda Economie.

Verbeterplan dienstverlening aan ondernemers

Door college vastgesteld verbeterplan dienstverlening aan ondernemers

Het college heeft het "Verbeterplan dienstverlening aan ondernemers" in februari vastgesteld. De verbeteracties zijn vooral intern gericht en worden de komende twee jaren uitgevoerd. In het jaarverslag Economie over de Actieagenda Economie wordt over de voortgang gerapporteerd.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Faciliteren economische promotie

Ondernemen van activiteiten om de gemeente op de kaart te zetten en het imago te versterken

Jaarverslag en Jaarplan citymarketing

Veel mensen werkten vanuit huis en hadden behoefte aan “buiten” zijn. In onze groengebieden was het dan ook drukker dan ooit. Citymarketing kon de echte waarde van onze groengebieden laten zien. Via zonering hebben we de drukte kunnen spreiden en we hebben minder bekende gebieden onder de aandacht van onze bewoners gebracht. Met behulp van verschillende middelen zoals acties op social media, samenwerking met Omroep West en de Telstar hebben we een grote groep mensen bereikt en de lokale ondernemers hierbij betrokken. De inzet van het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp Magazine werpt zijn vruchten af. Redactioneel wordt zowel recreatieve- als bestuurlijke informatie gebracht. Het magazine wordt hoog gewaardeerd.

De Citymarketingadviescommissie komt 3 keer per jaar bij elkaar. Via het jaarverslag Actieagenda Economie wordt inhoudelijk gerapporteerd aan de raad.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Afstemmen en regisseren bedrijfsinfrastructuur

Via Businesspark Haaglanden bedrijven naar onze bedrijventerreinen halen

Jaarplan 2022 en jaarverslag 2020 Businesspark Haaglanden

Inmiddels zijn de gemeenteraden van alle deelnemende gemeenten akkoord met de uitbreiding van Businesspark Haaglanden naar zeven gemeenten. Toegetreden zijn Zoetermeer, Delft en Leidschendam-Voorburg. Alle betrokken gemeenten hebben hiermee ingestemd. Recent is een nieuwe programmamanager aangesteld die sturing zal geven aan BPH en het jaarplan 2022 opstelt. Als het jaarverslag 2020 en het jaarplan 2022 door de stichting zijn vastgesteld, worden deze ter kennisgeving aan de raad aangeboden.

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actuali­satie projecten en grondexploitaties bedrijven­terreinen

De actualisatie van de grondexploitaties per 1 januari 2021 is in mei aan de raad aangeboden. In oktober is de halfjaarlijkse financiële voortgangsrapportage projecten aan de raad aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Participeren in projecten ten behoeve van regionale economische structuurversterking (MRDH)

Bijdragen aan de uitvoering van de strategische agenda MRDH

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten

Eind 2021 wordt in het jaarverslag Actieagenda Economie gerapporteerd over de uitvoering van de strategische agenda MRDH en actuele regionale projecten zoals: digitalisering en connectiviteit, strategie werklocaties, groeiagenda Zuid Holland, Agritech en 'sterker uit de crisis'.

Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en stakeholders uitvoering geven aan de centrumplannen Parade Nootdorp en Pijnacker-Centrum (o.a. herinrichting Raadshuisplein) t.b.v. ambitie bruisende centra

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten

Na enige vertraging is de uitvoering van fase 1 van het herinrichtingsplan voor het raadhuisplein in Pijnacker-Centrum gerealiseerd. Fase 2 start wanneer de herontwikkeling van de oude Rabobanklocatie is afgerond.

Gemeente, ondernemers en vastgoed hebben voor Pijnacker Centrum een nieuwe samenwerkingsovereenkomst vastgesteld waarmee de randvoorwaarden zijn vastgelegd voor het realiseren van gezamenlijk centrummanagement voor de periode 2021 en 2022. In het eerste halfjaar van 2021 zijn voorbereidingen getroffen voor een passanten- en marktonderzoek. De centrummanager doet namens de drie stakeholders een subsidieaanvraag bij de Provincie voor de uitvoeringskosten.

De ondernemers in Parade Nootdorp willen zelf tot een schetsontwerp voor de Parade Nootdorp komen. Dit vraagt meer tijd en daarom is de planning aangepast. Eind 2021 wordt het schetsontwerp opgeleverd. Besluitvorming over een mogelijke herinrichting vindt plaats in 2022. De financiële consequenties worden afgewogen bij de Kadernota 2022.

Samen met stakeholders en bedrijfslevern uitvoering geven aan Werkboek Oostland (Glastuinbouw)

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten

Op dit moment wordt uitvoering gegeven aan de projectplannen die zijn voortgekomen uit het werkboek Oostland. De projectplannen herstructurering en tuinbouw toekomst Oostland verlopen volgens planning.
De projectplannen verbinden tuinbouwondernemers voor versterking innovatiekracht en innovatieve tuinbouwruimte hebben enige vertraging opgelopen. Aan het eind van het jaar wordt de raad via het jaarverslag Economie uitgebreider inhoudelijk geïnformeerd over de voortgang van deze projecten.

Wat gaat het kosten?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2021

Mutaties Najaarsnota 2021

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2021

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

2 Economie en glastuinbouw

310 Economische ontwikkeling

-874

0

-874

-19

0

-19

-893

0

-893

320 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

-7.741

8.711

970

-4

120

116

-7.745

8.831

1.086

330 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

-380

46

-334

-72

0

-72

-451

46

-406

340 Economische promotie

-75

205

130

0

0

0

-75

205

130

Mutaties reserves

0

0

310 Economische ontwikkeling

0

0

0

0

30

30

0

30

30

320 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

-970

0

-970

-116

0

-116

-1.086

0

-1.086

330 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

0

60

60

0

67

67

0

127

127

340 Economische promotie

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Totaal

-10.040

9.022

-1.019

-210

217

7

-10.251

9.238

-1.012

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2021 worden toegelicht:

310 Economische ontwikkeling

Vanuit het resultaat op de jaarrekening is € 18.500 als resultaatbestemming toegekend voor de bedrijventerreinenstrategie (voor- en nadeel).

320 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

De lasten, baten en mutaties van de reserves en voorzieningen zijn bijgesteld op basis van de actualisatie van de grondexploitaties per 1 juli 2021. Op basis van de percentage of completion methode is de winstverwachting in 2021 met € 116.000 naar boven bijgesteld tot € 1.086.000. Dit is verwerkt in de geraamde doorstorting naar de algemene reserve en is budgetneutraal voor de begroting.

330 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

Uit de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona is € 66.500 toegevoegd aan dit taakveld (voordeel en nadeel) voor een herstelplan ondernemers en economie en coronaondersteuning.