Individuele voorzieningen

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 07 Individuele voorzieningen

Hoofdactiviteit (rol): 7.01 Bepalen handhaving en fraude sociaal domein

Inzet van handhavers in het sociaal domein

Resultaten via het jaarverslag Sociaal Domein

Als onderdeel van het interventieplan 'Grip op het Sociaal Domein in Pijnacker-Nootdorp' (2020) wordt een extra impuls gegeven aan handhaving rechtmatigheid Wmo en Jeugd. De raad is in juni 2022 geïnformeerd over de voortgang en besparingen van de maatregelen uit het interventieplan. Het jaarverslag Participatie bevat informatie over de inzet van handhavers binnen het sociaal domein. Het jaarverslag 2021 is in het tweede kwartaal 2022 ter informatie aan de raad aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 7.02 Verbinden collectieve voorzieningen en maatwerkvoorzieningen

Ontwikkelen visie op het voorliggend veld

Beleidsplan Visie op preventie in het Sociaal Domein. (Zie ook programma 6)

In verband met nieuwe opgaven en andere prioriteiten binnen het sociaal domein, heeft het ontwikkelen van de visie op het voorliggend veld vertraging opgelopen. Een van de speerpunten in het Raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026 is het actualiseren van de visie op het sociaal domein. Het ontwikkelen van een visie op het voorliggend veld wordt hierin meegenomen. Begin 2023 start de voorbereiding op de actualisatie van de visie op het sociaal domein. De raad wordt in de loop van 2023 over de (project)aanpak geïnformeerd.

Hoofdactiviteit (rol): 7.03 Bepalen individuele Inkomensondersteuning

Opstellen armoedemonitor in eigen beheer

Inzicht in armoede en het gebruik van minimaregelingen

Naar aanleiding van de aanbeveling uit het rekenkameronderzoek naar het armoede- en schuldhulpverleningsbeleid zijn de cijfers uit de armoedemonitor geïntegreerd in de monitor sociaal domein. Wij zijn voornemens om de armoededashboard te ontwikkelen zodat er doorlopend actueel inzicht is in armoedecijfers en het gebruik van minimaregelingen. Dit vraagt echter tijd. In de tussenliggende periode wordt een armoedemonitor uitgevoerd door een externe partij. De raad wordt uiterlijk in het vierde kwartaal van 2022 geïnformeerd over dit proces.

Hoofdactiviteit (rol): 7.04 Bepalen individuele ondersteuning bij re-integratie, participatie en schuldbemiddeling

Implementeren van de wet inburgering

Va de P&C cyclus wordt gerapporteerd over het eerste jaar van uitvoering van deze nieuwe wet. In 2023 volgt een eerste voortgangsrapportage

Op 1 januari 2022 is de Wet Inburgering in werking getreden en geven wij hier uitvoering aan. De leerroutes B1, de zelfredzaamheidsroute en het participatieverklaringstraject zijn in 2021 ingekocht. In december 2021 heeft het college ingestemd met de beleidsregels Wet Inburgering. De overeenkomsten voor de onderwijsroute zijn deze zomer afgesloten. Het jaar 2022 geldt als overgangsjaar. Dit komt omdat een deel van de instroom van statushouders in 2022 nog onder de oude Wet inburgering (2013) gebeurt. In het eerste kwartaal van 2023 wordt de raad geïnformeerd over het eerste jaar uitvoering.

Maximale ondersteuning aan inwoners met een arbeidsbeperking

Meer kwetsbare inwoners aan het werk

Op 1 juli 2022 worden 142 inwoners met een arbeidsbeperking en/of een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleid door een gespecialiseerd team.
51 inwoners werken met een loonkostensubsidie en andere ondersteuning (jobcoaching) vanuit de gemeente.
15 inwoners hebben een indicatie beschut werk en (gaan) werken bij werkbedrijjf de Binnenbaan in Zoetermeer, Werkse! In Den Hoorn of bij de Hoogwerkers in Pijnacker.
53 ontvangen een uitkering levensonderhoud in het kader van de Participatiewet.
8 inwoners hebben een studietoeslag of deze is in aanvraag.

Uitvoeren beleidsplan Schuldhulpverlening 2021-2024

Via de P&C cyclus wordt gerapporteerd over de resultaten van het beleidsplan

Op grond van de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening stelt de Raad iedere vier jaar een beleidsplan vast. Het (herijkte) beleidsplan schuldhulpverlening is in oktober 2021 door de Raad vastgesteld. De uitvoering van het beleidsplan verloopt volgens plan. De raad wordt in het najaar middels een voortgangsrapportage geïnformeerd over de cijfers en verdere inspanningen op het gebied van schuldhulpverlening, vroegsignalering en de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire

Uitvoeren maatregelen plan van aanpak participatie

Rapportage over de resultaten van genomen maatregelen in het jaarverslag participatie

In het najaar van 2019 is het plan van aanpak 'Werken, werken aan en meedoen' vastgesteld. De uitvoering vindt conform de afspraken uit dit plan plaats. Over de voortgang wordt jaarlijks gerapporteerd in het jaarverslag Participatie. Het jaarverslag over 2021 is in het tweede kwartaal van 2022 ter informatie aan de raad aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 7.05 Bepalen individuele voorzieningen jeugdhulp

Transformatie; zowel lokaal als regionaal uitvoering geven aan de wettelijke transformatie-opgave waaronder resultaatgerichte inkoop 2020-2024 en Regiovisie jeugdhulp

Via de P&C cyclus wordt gerapporteerd over de resultaten van de brede wettelijke transformatie-opgave binnen de jeugdhulp

In 2021 is gestart met het voorbereiden van de regiovisie jeugdhulp Haaglanden 2021-2026 om te voldoen aan de norm van opdrachtgeverschap richting de jeugdhulpaanbieders. Deze regiovisie beschrijft de missie, ambities, leidende principes, Governance en kostenbeheersing voor de komende jaren. De regiovisie is in het vierde kwartaal 2021 door de raad vastgesteld. Het fundament van de transformatie-opgave binnen de jeugdhulp ligt lokaal. Dit willen we realiseren door de maatregelen die in het interventieplan 'Grip op het sociaal domein in Pijnacker-Nootdorp' (2020) zijn opgenomen. Deze maatregelen zijn bedoeld om zowel de kosten te beheersen als ook kwalitatieve verbeteringen te realiseren. De regiovisie ondersteunt en versterkt de lokale visie en maatregelen. De regiomonitor (bedoeld om maatregelen en ontwikkelingen uit de regiovisie te monitoren) is vlak voor de zomer ter informatie aan de raad voorgelegd met daarbij een tweede voortgangsrapportage jeugdzorg (bedrijfsmatige gegevens) op basis van de aanbevelingen van de Rekenkamer. De raad is door middel van de tweede voortgangsrapportage in juni 2022 geïnformeerd over de voortgang en besparingen van de maatregelen uit het interventieplan.

Hoofdactiviteit (rol): 7.06 Bepalen individuele voorzieningen Wmo

Implementeren resultaatgericht werken bij begeleiden Wmo

Aansturen aanbieders op effectieve ondersteuning

Inkoop van Wmo-begeleiding vindt momenteel plaats in de H6-regio, door middel van functiegerichte bekostiging (pxq). Per 1 januari 2022 is Pijnacker-Nootdorp aangesloten bij de regio H5. De raad heeft hiervoor in december 2021 een inkoopvisie vastgesteld. Per 2024 zullen wij Wmo-begeleiding gaan inkopen via de H5. Binnen de H5 vindt inkoop plaats via resultaatgerichte bekostiging. Door middel van een intern project wordt deze transitie op deze andere bekostigingssystematiek voorbereid. In Q1 2023 informeren wij de raad over de voortgang van deze transitie.

Pilot 'meer zelf doen'

Pilot 2022-2023 is in uitvoering waarmee kernteam meer zelf doet in de uitvoering van kortdurende begeleiding en ambulante jeugd- en opvoedhulp

Deze maatregel is onderdeel van het Interventieplan 'Grip op het Sociaal Domein in Pijnacker-Nootdorp' (P6 en P8). In maart 2021 heeft de raad ingestemd met de pilot: het vormen van ambulante teams in eigen beheer. De maatregel is inmiddels in uitvoering gebracht, echter in een andere vorm dan de oorspronkelijke business case. De focus ligt nu vooral op het maken van afspraken met aanbieders. De start van de uitvoeringsfase is gepland in kwartaal 4 van 2022. De raad is hierover met tweede voortgangsrapportage van het interventieplan geïnformeerd.

Transformatie beschermd wonen naar beschermd thuis.

Uitvoeren regionaal en lokaal uitvoeringsplan transformatie beschermd wonen naar beschermd thuis

De doordecentralisatie van Beschermd Wonen gaat in per 2024. Voor deze taak ontvangen wij middelen via een geleidelijk ingroeimodel. In december 2021 heeft de raad ingestemd met de regiovisie en de centrumregeling. In maart 2022 zijn nadere afspraken vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst. Daarnaast is een regionaal uitvoeringsplan opgesteld. Deze is in september ter informatie aan de raad toegestuurd. Samen met de centrumgemeente, zorgaanbieders en woningbouwcorporaties werken we samen bij bemiddeling van inwoners die uitstromen uit beschermde woonvormen en de maatschappelijke opvang.

Uitvoeren interventieplan Grip op het sociaal domein. Actualiseren maatregelen.

Beheersing van oplopende kosten voor maatwerkvoorzieningen: Via de P&C cyclus wordt gerapporteerd over de resultaten van de genomen (lokale en regionale) beheersmaatregelen en eventuele bijsturing.

Het interventieplan 'Grip op het sociaal domein in Pijnacker-Nootdorp' (2020) bevat 28 kostenbeheersingsmaatregelen onderverdeeld in technische-, regionale- en politieke maatregelen. De maatregelen worden conform het plan uitgevoerd. Na het eerste jaar uitvoering lijkt het interventieplan zijn vruchten af te werpen. Er is een afvlakking van de kostenstijging te zien. Uit de tweede voortgangsrapportage blijkt dat de taakstelling van € 750.000 in 2021 ruimschoots gerealiseerd is. Deze voortgangsrapportage is in juni 2022 ter informatie aan de raad aangeboden.

Wat gaat het kosten ?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2022

Mutaties Najaarsnota 2022

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2022

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

7 Individuele voorzieningen

630 - Inkomensregelingen

-10.382

7.411

-2.971

-929

15

-914

-11.311

7.426

-3.885

640 - Begeleide participatie

-2.806

0

-2.806

85

85

170

-2.721

85

-2.636

650 - Arbeidsparticipatie

-1.329

0

-1.329

325

0

325

-1.004

0

-1.004

660 - Maatwerkvoorzieningen (WMO)

-2.047

57

-1.990

-390

-16

-406

-2.437

41

-2.396

671 - Maatwerkdienstverlening 18+

-4.238

222

-4.016

-345

-7

-352

-4.583

215

-4.368

672 - Maatwerkdienstverlening 18-

-11.931

0

-11.931

351

0

351

-11.580

0

-11.580

681 - Maatwerk geëscaleerde zorg 18+

-131

398

267

-42

0

-42

-173

398

225

682 - Maatwerk geëscaleerde zorg 18-

-660

0

-660

0

0

0

-660

0

-660

Mutaties reserves

0

0

630 - Inkomensregelingen

-546

568

22

0

0

0

-546

568

22

640 - Begeleide participatie

0

0

0

0

0

0

0

0

0

650 - Arbeidsparticipatie

0

155

155

0

0

0

0

155

155

660 - Maatwerkvoorzieningen (WMO)

0

12

12

0

140

140

0

152

152

671 - Maatwerkdienstverlening 18+

0

0

0

0

0

0

0

0

0

672 - Maatwerkdienstverlening 18-

0

0

0

0

350

350

0

350

350

681 - Maatwerk geëscaleerde zorg 18+

-398

60

-338

0

120

120

-398

180

-218

682 - Maatwerk geëscaleerde zorg 18-

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Totaal

-34.468

8.883

-25.585

-945

687

-258

-35.413

9.570

-25.843

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2022 worden toegelicht:

630 Inkomensregelingen

Energietoeslag: aan de middelen voor uitvoering en uitkering van de energietoeslag die eerderin de Kadernota zijn opgenomen, is door het Rijk bij de mei- en septembercicrulaire een aanvullend budget van € 819.000 toegevoegd. Deze toevoeging aan het budget heeft extra lasten op het taakveld Inkomensregelingen als gevolg en zorgt voor extra baten op het taakveld 070 Algemene uitkering in het programma Algemene dekkingsmidelen en onvoorzien.

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft dit taakveld € 91.000 aan hogere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.

Bedrijfskredieten zelfstandigen: het budget waarop de verstrekkingen van en de aflossingen op bedrijfskredieten worden verwerkt, is aangepast aan de verwachte realisatie 2022. De lasten zijn naar boven bijgesteld met € 40.000 en de baten met € 14.500. Dit budget staat structureel voor een jaarlijks gelijk bedrag opgenomen en wordt ook jaarlijks aangepast. Over de gehele looptijd van dit soort kredieten zijn de baten gelijk aan de lasten met uitzondering van een deel onderzoekskosten.

640 Begeleide participatie

Voor Wmo begeleiding wordt de begroting met € 125.000 naar beneden bijgesteld (voordeel). Dit is het resultaat van de kostenbeheersingsmaatregelen.

De volledige rijksvergoeding voor de uitvoering van sociale werkvoorziening komt voor onze gemeente binnen bij de werkgeversgemeente Delft. Voor enkele medewerkers hoort de vergoeding echter aan onze gemeente toegekend te worden, onze gemeente maakt daarvoor ook de kosten. HIervoor wordt een bedrag van € 85.000 opgenomen aan de baten (voordeel) - en lastenkant (nadeel).

Het structurele budget voor kinderopvang met een sociaal medische indicatie wordt dit jaar niet volledig besteed en is naar beneden bijgesteld met € 40.000. De besteding hangt af van de vraag naar deze voorziening.

650 Arbeidsparticipatie

Als gevolg van lagere verwachte kosten op het budget voor TOP-trajecten (Traject Oriëntatie op Participatie) wordt het budget naar beneden bijgesteld met € 60.000. De besteding van dit budget wordt grotendeels bepaald door het aantal geschikte kandidaten dat aan deze trajecten kan deelnemen.

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft dit taakveld € 265.000 aan lagere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.

660 Maatwerkvoorzieningen (Wmo)

Ten behoeve van Wmo woonvoorzieningen wordt het budget op basis van de stand van uitgaven per september bijgesteld met € 100.000 (nadeel). De verwerking van indexering op de tarieven 2022 en toename in het aantal toegekende voorzieningen veroorzaken deze budgettoevoeging.

Voor kosten van afrekeningen van Wmo voorzieningen over 2021 wordt een bedrag van € 105.000 aan de budgetten toegevoegd (nadeel). Aan de batenkant staat hier een inkomst uit de Bestemmingsreserve Sociaal domein tegenover.

Voor de pilot deelscootmobielen wordt het budget Rolstoelvoorzieningen aan de uitgavenkant opgehoogd met € 28.000 (nadeel) en wordt er rekeningen gehouden met € 7.000 (nadeel) afname aan inkomsten eigen bijdragen. Hier staan een bijdrage van € 35.000 uit de Bestemmingsreserve Sociaal domein tegenover.

Een tussentijdse bijstelling van de begroting Regiotaxi door de MRDH heeft een verhoging van het budget Regiotaxi met € 16.000 (nadeel) als gevolg.

Wmo aanbieders konden in 2022 de meerkosten 2021 als gevolg van coronamaatregelen declareren bij de gemeente. Uitbetaling van deze declaratie zorgen voor € 10.600 hogere lasten en voor een zelfde bedrag aan baten als gevolg van een bijdrage uit de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona.

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft dit taakveld € 130.000 aan hogere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.

671 Maatwerkdienstverlening 18+

Het budget voor hulp bij het huishouden wordt verhoogd met € 500.000 (nadeel). Dit komt door een toename van het aantal inwoners dat aanspraak maakt op deze voorziening en een indexering van de tarieven.

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft dit taakveld € 155.000 aan lagere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.

672 Maatwerkdienstverlening 18-

De budgetten Jeugdhulp worden met € 400.000 aangepast (voordeel) aan de meest recente prognoses van zowel het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden als die van lokaal gecontracteerde hulp.

Jeugdhulp aanbieders konden in 2022 de meerkosten 2021 als gevolg van coronamaatregelen declareren bij de gemeente. Uitbetaling van deze declaratie zorgen voor € 46.400 hogere lasten en voor een zelfde bedrag aan baten als gevolg van een bijdrage uit de Bestemmingsreserve Financiële gevolgen corona.

Voor kosten van afrekeningen van voornamelijk landelijk geconctracteerde Jeugdhulp voorzieningen over 2021 wordt een bedrag van € 113.000 aan de budgetten toegevoegd (nadeel). Aan de batenkant staat hier een inkomst uit de Bestemmingsreserve Sociaal domein tegenover.

Voor de uitvoeringen van maatregelen uit het Interventieplan Sociaal domein en de samenstelling van het team van Wmo consulenten wordt € 191.000 bijgedragen uit de Bestemmingsreserve Sociaal domein (voordeel aan de batenkant). De hogere lasten in de vorm van personeelskosten staan vermeld in Programma 6 taakveld 610 Samenkracht en burgerparticipatie.

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft dit taakveld € 110.000 aan lagere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.

681 Maatwerk geëscaleerde zorg 18+

Voor de kosten van de Uitvoeringsagenda Beschermd wonen/Beschermd thuis wordt een budget van € 120.000 (nadeel) beschikbaar gesteld. Deze kosten worden voor eenzelfde bedrag (voordeel) gedekt uit de bestemmingsreserve die voor dat doel is opgericht.

Een administratieve wijziging van een budgetsubsidie leidt hier tot lagere lasten van € 78.000. Deze komen terug in het programma 6 op taakveld Samenkracht en burgerparticipatie.