Collectieve voorzieningen

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 06 Collectieve voorzieningen

Hoofdactiviteit (rol): 1. Investeren in voorzieningen voor sport en cultuur en faciliteren van sportieve en culturele activiteiten

Actualiseren accommodatieplan binnensport

Beschikbaarheid van goed onderhouden binnensportaccommodaties

Vooruitlopend op het actualiseren van het het accommodatieplan binnensport, voeren we in het vierde kwartaal van 2023 een capaciteitsonderzoek binnensportaccommodaties uit. Het geactualiseerde accommodatieplan binnensport wordt aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 aan de raad aangeboden.

Actueel houden (Addendum) Lokaal Sportakkoord

Een up-to-date uitvoeringsprogramma sport en bewegen op basis van de aanpak van het Lokaal Sportakkoord

In de eerste helft van dit jaar is het Sportakkoord PN 2023-2026 opgesteld. Dit nieuwe Sportakkoord is met inbreng vanuit sport-, onderwijs- en kinderopvanginstellingen en andere maatschappelijke organisaties tot stand gekomen. Het Sportakkoord PN 2020-2022 is tegen het licht gehouden. Er is gekeken wat goed gaat en wat beter kan. De adviseur lokaal gezondheidsbeleid van de GGD heeft geadviseerd, evenals het Sportplatform. Het Sportakkoord PN 2023-2026 is medio 2023 ter informatie aan de raad aangeboden.

Opstellen eindevaluatie Cultuurnota, inclusief uitvoeringsagenda 2020-2023

Evaluatieverslag met een voorstel voor een nieuw uitvoeringsprogramma

In 2023 wordt een start gemaakt met het evalueren van de cultuurnota. De uitkomsten van de evaluatie maken onderdeel uit van de startnotitie cultuur. In de startnotitie wordt een voorstel gedaan voor een geactualiseerde cultuurnota en uitvoeringsagenda. De startnotitie inclusief evaluatie cultuurnota wordt in het tweede kwartaal van 2024 opgeleverd.

Realiseren (nieuwe) Jan Janssenhal

Start bouw (nieuwe) Jan Janssenhal op de huidige locatie

In juni is de bouw van de nieuwe Jan Janssenhal van start gegaan. De bouw verloopt volgens planning. Naar verwachting wordt de nieuwe Jan Janssenhal aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd.

Realiseren Sociaal Cultureel Centrum Pijnacker

Een vastgesteld en door de betrokken partijen gedragen definitief ontwerp (DO) en start aanbestedingsprocedure

In juni is het concept voorlopig ontwerp van het Sociaal Cultureel Centrum Pijnacker aan de raad gepresenteerd. In deze presentatie is stilgestaan bij het ontwerp op basis van een toelichting van de architect, bij de bouwkosten en bij het vervolgproces. Het ontwerp van het Sociaal Cultureel Centrum wordt verder uitgewerkt, inclusief een uitwerking van de exploitatiebegroting en investeringskosten. De planning is om het ontwerp met de exploitatiebegroting en de investeringskosten uiterlijk in april 2024 ter besluitvorming aan de raad voor te leggen.

Realiseren voorziening voor sport en bewegingsonderwijs als onderdeel van de IKC ontwikkeling locatie Groen van Prinstererlaan

Start bouw van de sportvoorziening, als onderdeel van de IKC ontwikkeling aan de Groen van Prinstererlaan

In juli is de bouw van de voorziening voor sport en bewegingsonderwijs aan de Groen van Prinstererlaan (als onderdeel van de IKC ontwikkeling Pijnacker Noord) van start gegaan. De bouw verloopt volgens planning. Naar verwachting wordt het onderwijs- en sportcluster aan de Groen van Prinstererlaan in oktober 2024 opgeleverd.

Uitvoeren beheerplan sportvelden 2020-2023

Beschikbaarheid van goed onderhouden buitensportaccommodaties

Tijdens de zomerperiode is conform planning groot onderhoud uitgevoerd aan veld 4 op sportpark Centrum en veld 3 op sportpark 's Gravenhout in Nootdorp. In Pijnacker is op sportcomplex De Groene Wijdte extra onderhoud verricht aan veld 4. Tevens is het korfbalcomplex van Avanti gerenoveerd.

Uitvoeren cultuurnota

Resultaten volgens uitvoeringsagenda 2020-2023

De hoofdlijnen van de Cultuurnota Verbinden door cultuur worden uitgevoerd. De Uit-agenda wordt op de website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp bijgehouden, in samenwerking met Pijnacker-Nootdorp-Cultuur. Dit jaar heeft opnieuw de Open Monumentendag plaatsgevonden met openstelling van negen gemeentelijke- en rijksmonumenten. Hiernaast hebben er diverse culturele evenementen en activiteiten plaatsgevonden zoals de jubileumviering van de Dansacker vanwege het 40-jarig bestaan, het Verbeeldingsweekend, dat vanwege het 30-jarig bestaan nog uitgebreider was, het 50-jarig bestaan van de Trucker en de succesvolle edities van Nootpop in Nootdorp en Zuidpop in Pijnacker.

Cultuureducatie met Kwaliteit wordt aangeboden aan de basisscholen in Pijnacker waarbij de leerlingen onder andere culturele en creatieve lessen krijgen en naar een voorstelling vanuit KijkIKunst gaan. Het ontwerpproces van het Sociaal Cultureel Centrum in Pijnacker wordt voortgezet en er vindt iedere 6 weken een wisselende expositie plaats van etalagekunst in het voormalige Rabobank gebouw.

De cultuurcoördinator speelt een belangrijke rol in het verbinden en ondersteunen van het culturele veld en realiseert in samenwerking met de historische verenigingen van Pijnacker en Nootdorp verschillende monumentenborden in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. De monumentenborden worden eind dit jaar onthuld. Het project Ieder jaar een nieuw kunstwerk is begin dit jaar afgerond met het kunstwerk 'De beer' op de Markt in Nootdorp.

Er zijn in 2023 8 aanvragen toegekend voor de Cultuurknip. Hiermee zijn initiatieven op het gebied cultureel erfgoed, literatuur en poëzie, muziek, dans, filosofie en fotografie ondersteund.

Uitvoeren subsidieregelingen

Initiatieven in de samenleving worden gestimuleerd en gefaciliteerd

Het stimuleren en faciliteren van initiatieven uit de samenleving is een continu proces. Hiervoor zijn drie subsidieregelingen beschikbaar (stand van zaken per 1 september 2023):
- Buurtknip: er zijn 48 aanvragen ingediend, waarvan er 43 toegekend zijn.
- Cultuurknip: er is acht aanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn toegekend.
- Subsidieregeling voor activiteiten en evenementen van vrijwilligersorganisaties: er zijn (in 2023) acht aanvragen ingediend voor het organiseren van structurele activiteiten in 2024. Alle aanvragen zijn toegekend. Voor incidentele activiteiten/evenementen in 2023 zijn (vooralsnog) tien aanvragen ingediend. Negen aanvragen zijn toegekend.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Uitvoeren en monitoren van een actueel Lokaal Gezondheidsbeleid

Uitvoeringsprogramma Nota lokaal gezondheidsbeleid 2020-2024 / Lokaal Preventieakkoord 2021-2023

Uitvoeren van het Lokaal Gezondheidsbeleid volgens de actiepunten uit het uitvoeringsprogramma en de ambities volgens het Lokaal Preventieakkoord

De uitvoering van het Lokaal Gezondheidsbeleid verloopt voorspoedig, waarmee we werken aan een gezonde leefstijl voor jongeren en volwassenen, preventie genotsmiddelen, bevorderen van welbevinden (inclusief het tegengaan van eenzaamheid) en werken aan een gezonde leefomgeving. Het huidige beleid loopt af in 2024. In september 2023 is de raad geïnformeerd over de voortgang van het Lokaal Gezondheidsbeleid en Lokaal Preventieakkoord en de vooruitblik naar het nieuwe gezondheidsbeleid dat in 2024 wordt opgesteld. Ook wordt hierin de verbinding gezocht met de nieuwe taken voor de gemeente op het gebied van gezondheid (brede SPUK/ Gezond en Actief Leven Akkoord) en de nieuwe visie op het sociaal domein.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Faciliteren, regisseren preventieve en algemene voorzieningen SD

Doorontwikkeling dementievriendelijke gemeente

Kwalitatief goede zorg voor inwoners met dementie en vermindering zorgdruk van hun mantelzorgers

De pilot dagbesteding bij de SWOP is geëvalueerd en maakt vanaf 2024 structureel onderdeel uit van het aanbod van de SWOP. De zinvolle daginvulling voorziet in een behoefte van inwoners, vanwege uiteenlopende redenen zoals eenzaamheid, (beginnende) geheugenproblemen, GGZ-problematiek, rouw, niet aangeboren hersenletsel en ontlasting van de mantelzorger. Vanaf 2024 gaat de zinvolle daginvulling uitgebreid worden naar andere locaties van de SWOP.

Naast de zinvolle daginvulling kunnen mantelzorgers terecht bij de mantelzorgconsultenten van de SWOP. Mantelzorgondersteuning van de SWOP biedt informatie, voorlichting en advies in de vorm van lotgenotencontact, individuele ondersteuning en informatieve bijeenkomsten. Hiernaast wordt de vrijwillige terminale zorg aangeboden.

In juni heeft de Week van de Mantelzorg plaatsgevonden. De Week van de Mantelzorg van 5-10 juni werd gewaardeerd met een 8,8 en er hebben zich 166 mantelzorgers ingeschreven. In totaal is er 404 keer meegedaan aan een activiteit. Mantelzorgers waarderen de verbondenheid, herkenning en de waardering tijdens deze week. Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, organiseert SWOP een inspirerende lezing over geluk en positieve gezondheid, waar mantelzorgers, zorgvragers en professionals voor uitgenodigd zijn.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Faciliteren maatschappelijke (netwerk)organisaties die ouders, kinderen/ jongeren helpen bij vragen over opvoeden/ opgroeien

Creëren ontmoetingsplekken voor de jeugd

Een aangepaste en uitgebreide ontmoetingsplek voor de jeugd in Nootdorp

In mei is de pumptrack in Nootdorp geopend. Hiermee is een voorziening voor de (oudere) jeugd gerealiseerd, waar zij kunnen spelen, sporten en ontmoeten. Er wordt nog aanvullend gewerkt aan een overkapping bij een zitplek daar, hier hebben jongeren behoefte aan.

Uitvoeren regionaal convenant jeugdgezondheidszorg

Subsidieafspraken met Stichting Jeugdgezondheidszorg

Er zijn subsidieafspraken gemaakt met Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ). Naast afspraken over de uitvoering van het wettelijke basistakenpakket zijn lokale afspraken gemaakt over de inzet van het programma Stevig ouderschap, schoolverzuimtrajecten en inzet voor statushouders. Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) gaat de JGZ vanaf 2024 een belangrijke rol spelen in de ketenaanpakken Kinderen naar Gezond Gewicht en Kansrijke Start. Hiervoor worden momenteel voorbereidingen getroffen en afspraken gemaakt.

Uitvoeren van het jeugdbeleid in samenwerking met subsidiepartners

Subsidieafspraken met maatschappelijke organisaties op het gebied van jeugdbeleid

Met gro-up buurtwerk (jongerenwerk), Jong Perspectief, Humanitas Home-Start en stichting MEE Integrale Vroeghulp zijn subsidieafspraken gemaakt. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de uitgangspunten zoals die in het kader preventief jeugdbeleid zijn bepaald.

Wat gaat het kosten ?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2023

Mutaties Najaarsnota 2023

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2023

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

6 Collectieve voorzieningen

510 - Sportbeleid en activering

-734

128

-606

-240

240

0

-974

368

-606

520 - Sportaccommodaties

-4.277

1.187

-3.090

-440

462

22

-4.717

1.649

-3.068

530 - Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

-1.056

50

-1.006

-65

0

-65

-1.121

50

-1.071

550 - Cultureel erfgoed

-73

0

-73

0

0

0

-73

0

-73

540 - Musea

0

0

0

0

0

0

0

0

0

560 - Media

-1.023

55

-968

0

0

0

-1.023

55

-968

610 - Samenkracht en burgerparticipatie

-12.248

8.684

-3.564

-255

85

-170

-12.503

8.769

-3.734

620 - Toegang en eerstelijnsvoorzieningen

-996

0

-996

0

0

0

-996

0

-996

710 - Volksgezondheid

-2.644

31

-2.613

-472

426

-46

-3.116

457

-2.659

750 - Begraafplaatsen en crematoria

-120

12

-108

0

9

9

-120

21

-99

Mutaties reserves

510 - Sportbeleid en activering

-207

0

-207

0

0

0

-207

0

-207

520 - Sportaccommodaties

0

977

977

0

0

0

0

977

977

530 - Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

0

67

67

0

0

0

0

67

67

610 - Samenkracht en burgerparticipatie

0

28

28

0

161

161

0

189

189

620 - Toegang en eerstelijnsvoorzieningen

0

336

336

0

0

0

0

336

336

710 - Volksgezondheid

0

24

24

0

39

39

0

63

63

750 - Begraafplaatsen en crematoria

0

91

91

0

0

0

0

91

91

Totaal

-23.378

11.670

-11.708

-1.472

1.422

-50

-24.850

13.092

-11.758

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2023 worden toegelicht:

510 Sportbeleid en activering

Vanuit het ministerie van VWS is budget beschikbaar gesteld via de specifieke uitkering "Versterking voor sport en bewegen" (SPUK BREED), voor het onderdeel brede regeling Combinatiesfucties is € 210.000 beschikbaar gesteld en € 30.000 voor het lokaal sportakkoord.

520 Sportaccommodaties

Op dit taakveld is voor een tweetal subsidies in totaal € 361.000 extra lasten en baten opgenomen. Voor de SPUK subsidies stimulering sport 2023 gaat het om € 120.000, voor de SPUK subsidie IJsbanen en zwembaden om € 241.000.

De lastenkant is daarnaast verhoogd met € 80.000 ter dekking van de hogere energiekosten. Deze lasten worden gedekt uit de stelpost 'inflatie 2022' en hebben geen effect op het begrotingssaldo.

Aan de batenkant is een meevaller ingeboekt van € 80.000 omdat het zwembad een ontvangen en vastgestelde rijkssubsidie slechts gedeeltelijk gebruikt en de rest heeft terugbetaald. Tot slot is het budget voor te betalen belastingen en leges met € 28.000 naar beneden bijgesteld.

530 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

Op dit taakveld is extra budget opgenomen van € 65.000 voor vervanging van theaterstoelen en een hoogwerker in CulturA. Deze kosten waren niet voorzien in het beheerplan Gebouwen.

610 Samenkracht en burgerparticipatie

Vanuit het ministerie van VWS is budget beschikbaar gesteld via de specifieke uitkering "Versterking voor sport en bewegen" (SPUK BREED), voor het onderdeel mantelzorg is € 23.000 beschikbaar gesteld en € 12.000 voor welzijn op recept.

Voor de dekking van de projectkosten van de Bestuursopdracht asielopvang Spreidingswet (zaaknummer 1420311) is een bedrag van € 100.000 beschikbaar gesteld vanuit de bestemmingsreserve huisvesting statushouders.

Conform het collegevoorstel Vluchtelingenopvang, HAR-regeling en inzet Sociaal Domein (zaaknummer 1436534) is een budget van € 51.000 beschikbaar gesteld in 2023 in verband met tijdelijke formatie uitbreiding voor coordinatie & uitvoering Sociaal domein. Tevens een financiele bijdrage aan basisschool Omnia van € 20.000, welke wordt gedekt uit het reguliere budget lokaal onderwijsbeleid (€ 10.000) en uit de bestemmingsreserve statushouders (€10.000).

Een budget neutrale bijstelling op de budgetten van de Crisisnoodopvang en HAR-statushouders. Voor beide regelingen die het gehele jaar 2023 doorlopen worden de kosten volledig vergoed door het COA.

710 Volksgezondheid

Vanuit het ministerie van VWS is budget beschikbaar gesteld via de specifieke uitkering "Versterking voor sport en bewegen" (SPUK BREED), € 428.000 wordt beschikbaar gesteld voor diverse onderdelen.