Economie en glastuinbouw

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 02 Economie en glastuinbouw

Hoofdactiviteit (rol): 1. Kwaliteit verbeteren bestaande economische gebieden

In samenwerking met stakeholders en ondernemers werken aan de toekomstbestendigheid van Bedrijvenpark Boezem

Gebiedsgericht omgevingsprogramma Boezem

In samenwerking met de stakeholders en ondernemers is een Ontwerp Omgevingsprogramma voor bedrijvenpark de Boezem opgesteld. Dit ontwerp is op 21 september 2023 vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak door de gemeenteraad. Van 29 september tot 10 november hebben betrokkenen de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Vervolgens worden de zienswijzen beantwoord en (indien nodig) verwerkt in het definitieve Omgevingsprogramma. Het definitieve Omgevingsprogramma wordt in december 2023 ter vaststelling voorgelegd aan het college.

Via Businesspark Haaglanden de juiste bedrijven, kennis en expertise naar onze bedrijventerreinen halen

Jaarplan 2023 en jaarverslag 2022 Businesspark Haaglanden

Het jaarplan 2023 is begin dit jaar met het jaarverslag Economie ter informatie aan de raad aangeboden. Dit jaar focust Businesspark Haaglanden zich op haar toekomstige positionering.

Het jaarverslag Businesspark Haaglanden 2022 is door het stichtingsbestuur vastgesteld en wordt bij het jaarverslag Economie 2023 aan de raad ter kennisgeving aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Verduurzamen en vergroenen bedrijventerreinen

Aanjagen, stimuleren en faciliteren van groene bedrijfskavels en gevels

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Om bedrijfskavels te vergroenen is een leidraad opgesteld aan de hand waarvan nieuwbouw ontwikkelingen worden gestimuleerd om op eenvoudige wijze te vergroenen en klimaat-adaptief in te richten.

Om succesvol groene gevels te realiseren is een supervisor ingeschakeld die kan adviseren over de beplanting en groeiplaats bij de aanleg van een groene gevel.

Ondernemers zijn geattendeerd op de subsidie mogelijkheden voor het vergroenen van hun kavel. Zo stelt de provincie een bedrag tot 5000 euro per ondernemer ter beschikking om te vergroenen.

De laatste bedrijfskavels van de gemeente worden middels een openbare selectie procedure verkocht. In de waardering van de inschrijvingen is groen en klimaatadaptatie meegenomen.

Faciliteren en participeren in (gezamenlijke) verduurzamingsprojecten. Waaronder het project ‘Smart Grid’ Boezem en de ‘Energie Dashboards’

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Dit jaar is het dashboard verduurzaming voor zowel bedrijvenpark Heron als Oostambacht afgerond. Het dashboard geeft inzicht in de verduurzamingsprestaties van de ondernemers die hebben meegedaan, geeft advies welke stappen gezet kunnen worden om verder te verduurzamen en een tool om zelf een businesscase door te rekenen. Het dashboard geeft naast inzicht in de verduurzamingsprestaties van de afzonderlijke ondernemers ook een beeld van de prestaties van het bedrijvenpark als geheel.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Herstructurering en innovatie glastuinbouw

Het ontwikkelen van gebiedsgerichte toekomstprofielen voor de lokale glastuinbouwgebieden

Gebiedsgericht omgevingsprogramma glastuinbouw Pijnacker Oost

Het college heeft eerst een bestuursopdracht vastgesteld waarmee de opdracht aan de ambtelijke organisatie wordt gegeven om één omgevingsprogramma glastuinbouw te realiseren voor Pijnacker-Nootdorp.

Het opleveren van de kaderstellende notitie was voorzien voor 2023, maar wordt nu verwacht in 2024. De raad is hierover actief geïnformeerd.

Samen met stakeholder en bedrijfsleven werken aan een samenhangend toekomstbeeld 2050 voor het economisch cluster Greenport

Regionale Economische Strategie

Door de Greenport West-Holland is eind 2022 een ruimtelijke economische strategie opgesteld. Aansluitend op deze visie is gewerkt aan een plan van aanpak, we verwachten dat dit plan in het laatste kwartaal 2023 beschikbaar komt. De strategie en het plan van aanpak worden ter informatie aangeboden aan de raad.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Meer menging van functies in de centra

Samen met vastgoedeigenaren, ondernemers en stakeholders werken aan bruisende vitale centra, met meer ruimte voor menging van functies

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Op 19 april jl. vond het rondetafelgesprek bruisende centra Pijnacker Centrum plaats. Het gesprek bracht partijen dichter bij elkaar en er zijn acties benoemd die door het gezamenlijk centrummanagement kan worden opgepakt of door de gemeente in de actieagenda economie 2024 worden opgenomen. Verder worden er activiteiten vanuit de samenwerking ontplooid om de doelgroep werkende ouders met jonge kinderen meer naar het centrum te trekken.

Het rondetafelgesprek Parade Nootdorp vindt later plaats, stakeholders (gemeente, ondernemersvereniging, vastgoedeigenaar) voeren op dit moment gesprekken over samenwerking

Hoofdactiviteit (rol): 5. Versterken economische vernieuwing

Citymarketing blijven inzetten om de positie van Pijnacker-Nootdorp in de regio te versterken

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Er wordt voortgebouwd op het laatste jaarplan van citymarketing. Het wordt ingezet als middel om de lokale positie te versterken en bijzonderheden onder de aandacht van inwoners te brengen. In juni is daarom opnieuw een citymarketing magazine verschenen. De website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp is geactualiseerd met een hernieuwde Uitagenda. Daarnaast zijn er evenementen ondersteund zoals De Verbeelding en De Bieslanddagen.

Faciliteren en stimuleren initiatieven op het gebied van digitalisering en circulaire economie

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Onze aanpak bij het thema digitalisering en circulaire economie is het faciliteren en stimuleren van initiatieven. Dit doen we door binnen onze mogelijkheden in te inspelen op de ondersteuningsbehoeften van ondernemers en de verbinding te leggen met het regionale ondersteuningsaanbod.

Als gemeente zijn we continu in gesprek met ondernemers en ondernemersbesturen. We hebben van ondernemers nog geen specifieke ondersteuningsvraag gekregen of kunnen constateren.

Voor andere onderwerpen, zoals duurzaamheid, waar er wel vraag is naar ondersteuning, verstrekken we informatie, informeren we ondernemers over subsidiemogelijkheden en faciliteren we bijeenkomsten voor ondernemers.

Herijken van de visie op citymarketing samen met Raad, maatschappelijk werkveld en stakeholders

Beleidsvisie citymarketing

De gemeenteraad wordt in november 2023 middels de actieve informatieplicht geïnformeerd over de ontwikkelingen rond Citymarketing.

Participeren in de regionale projecten van de MRDH op het gebied van economische vernieuwing

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Er zijn twee projecten vanuit de MRDH mede gefinancierd, namelijk het omgevingsprogramma de Boezem en het onderzoek naar energieopslag op de Boezem.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp participeert actief op de MRDH-thema's werklocaties, MKB-innovatie en aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt. En legt waar mogelijk verbinding met lokale, ondernemers, projecten en opgaven. Zo is YesDelft recentelijk op bezoek geweest om kansen voor verduurzaming te verkennen op de bedrijventerreinen.

Pijnacker-Nootdorp profileren als aantrekkelijke duurzame en innovatieve vestigingsplaats voor ondernemers via citymarketing

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Wij blijven citymarketing inzetten om te laten zien dat wij een goed vestigingsklimaat voor ondernemers en inwoners hebben. Lokale evenementen en promotionele acties van winkelcentra worden in de etalage gezet op de website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp. De lokale activiteiten worden op de social media kanalen Facebook en Instagram ondersteund.

Samen met stakeholders en bedrijfsleven uitvoering geven aan het Werkboek Oostland

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Het afgelopen half jaar is er weinig voortgang geboekt op de nog resterende projectplannen herstructurering en innovatieve tuinbouw. Door een gebrek aan capaciteit bij de gemeente Lansingerland lukt het op dit moment niet om verder invulling te geven aan deze projectplannen. De verwachting is dat deze projecten ook nog in 2024 zullen doorlopen.

Wat gaat het kosten?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2023

Mutaties Najaarsnota 2023

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2023

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

2 Economie en glastuinbouw

310 Economische ontwikkeling

-844

0

-844

0

0

0

-844

0

-844

320 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

-7.297

9.456

2.159

-436

479

43

-7.733

9.935

2.202

330 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

-310

47

-263

-41

0

-41

-351

47

-304

340 Economische promotie

-75

211

136

25

0

25

-50

211

161

Mutaties reserves

0

0

310 Economische ontwikkeling

0

99

99

0

0

0

0

99

99

320 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

-2.160

0

-2.160

-43

0

-43

-2.203

0

-2.203

330 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

340 Economische promotie

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Totaal

-10.686

9.813

-873

-495

479

-16

-11.181

10.292

-889

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2023 worden toegelicht:

320 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

De lasten, baten en mutaties van de reserves en voorzieningen zijn bijgesteld op basis van de actualisatie van de grondexploitaties per 1 juli 2023. Op basis van de percentage of completion methode is de winstverwachting op bedrijventerreinen in 2023 met € 43.000 naar boven bijgesteld tot € 2.203.000. Zowel de winst als de mutatie aan de voorziening nadelige grondexploitatie wordt verrekend met de algemene reserve, waardoor de totale mutatie voor de grondexploitatie budgetneutraal verloopt in de begroting.

330 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

Op basis van de gerealiseerde urenverantwoording heeft binnen de begroting een herverdeling van de uren plaatsgevonden. Dit heeft voor taakveld Bedrijfsloketten € 41.000 aan hogere lasten tot gevolg. De herverdeling van de toegerekende interne uren heeft per saldo geen financieel effect op het begrotingssaldo.