Groen en recreatie

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 04 Groen en recreatie

Hoofdactiviteit (rol): 1. Het uitvoeren van regulier beheer en onderhoud van groen, water, oevers en speelvoorzieningen in de openbare ruimte.

Uitvoeren van het regulier Onderhoudsplan Groen in de Kernen

Uitgevoerd onderhoud groen, water, oevers en speelvoorzieningen in de openbare ruimte

In de kernen is een groot gebied aan groen, water en speelterreinen. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van dat gebied. In het Onderhoudsplan Groen in de Kernen en in het Beheerplan Spelen 2023-2026 leggen we vast hoe we het reguliere onderhoud uitvoeren. Het gaat om verplichtingen vanuit onze beheerverantwoordelijkheid, die geen beleidsmatige afweging vragen. In 2023 is hiervoor het Technisch beheerplan openbaar groen 2023-2026 vastgesteld. In het Omgevingsprogramma Groen in de Kernen maken we verdere beleidsmatige keuzes in het beheer van het openbaar groen.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Het opstellen en uitvoeren van beleid en maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit en dierenwelzijn

Opstellen en uitvoeren Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen

Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen in uitvoering

Het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen is een nieuw beleidskader voor natuur, recreatie, spelen, de groene openbare ruimte in de kernen en dierenwelzijn. In 2023 is een participatieplan opgesteld en uitgevoerd. Er zijn onder andere bijeenkomsten met maatschappelijke partijen georganiseerd en een bewonersenquete gehouden. De resultaten worden eind 2023 verder verwerkt in tussenproducten. In het eerste kwartaal willen we dit weer voorleggen aan maatschappelijke partijen. Door het uitgebreide participatieproces is de planning bijgesteld. De vaststelling van het omgevingsprogramma is in de eerste helft van 2024 gepland.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Het opstellen en uitvoeren van beleid en maatregelen ter bevordering van ontmoeten, recreëren, bewegen en spelen in de kernen

Realiseren project Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw

Gerealiseerd Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw van minimaal 110 hectare

In het Oude Leedegebied werken wij aan de realisatie van het Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw. Het gaat om de inzet van circa 110 hectare grond van de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer, inclusief het bestaande natuurgebied de Groene Keijzer (28 hectare).
Na de kavelruil in 2022 is vanaf dit jaar het beheer door de lokale agrarische bedrijven uitgevoerd na het sluiten van pachtovereenkomsten. Ook voor 2024 en verder wordt het beheer met het sluiten van pachtovereenkomsten uitgevoerd.
In 2023 is gewerkt aan de voorbereiding van de aanbesteding van maatregelen om te komen tot een optimale inrichting van dit gebied voor weidevogels. De uitvoering is voorzien in 2024.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Het opstellen en uitvoeren van beleid en maatregelen ter bevordering van natuur en landschap, en recreëren in het buitengebied

Realiseren ecologische en recreatieve verbinding Groen-Zoom-De Balij

Gerealiseerde ecologische en recreatieve verbinding Groenzoom-De Balij

Met fase 1 van de ecologische en recreatieve verbinding (het deel tussen de Reesloot en Katwijkerlaan) is begin september 2023 gestart met de uitvoering. De planning is dat fase 1 in de zomer van 2024 gereed is.
Fase 2 van de verbinding (het deel bij de S-bocht Katwijkerlaan, inclusief vervanging brug) kan pas opgepakt gaan worden bij de reconstructie van de gehele Katwijkerlaan. De huidige planning is dat daarmee pas na 2025 gestart wordt.

Hoofdactiviteit (rol): 5. Het opstellen en uitvoeren van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te ondervangen

Realiseren recreatieve verbinding Groenzoom Molenlaan

Gerealiseerde recreatieve verbinding Groenzoom Molenlaan

Het ontwerp voor de inrichting van de recreatieve verbinding Groenzoom is gereed en getoetst. Begin 2024 wordt gestart met de aanleg. Begin 2024 wordt nog een definitieve keuze gemaakt over de waterverbinding (brug dan wel een duiker) onder de Molenlaan.
De huidige planning is dat eind 2024, begin 2025 de recreatieve verbinding Groenzoom/ Molenlaan gereed is.

Uitvoeren stresstest hitte, waarbij de uitkomsten worden verwerkt in het Uitvoeringsprogramma Water en Klimaat

Uitgevoerde stresstest hitte, en een geactualiseerd Omgevingsprogramma Water en Klimaat

In het Omgevingsprogramma Water en Klimaat is opgenomen dat we een aantal stresstesten uitvoeren om de gevolgen van de klimaatverandering in onze gemeente te onderzoeken. In 2023 is de stresstest hitte uitgevoerd. Hiermee hebben we een goed beeld van de problematiek, en de mogelijke maatregelen in onze gemeente. De resultaten willen we in 2024 verwerken in het nieuwe omgevingsprogramma Klimaatbestendige Gemeente. Een deel van de maatregelen nemen we mee in de uitvoering van het huidige omgevingsprogramma.

Uitvoeren stresstest wateroverlast, waarbij de uitkomsten worden verwerkt in het Uitvoeringsprogramma Water en Klimaat

Uitgevoerde stresstest wateroverlast, en een geactualiseerd Omgevingsprogramma Water en Klimaat

In het Omgevingsprogramma Water en Klimaat is opgenomen dat we een aantal stresstesten uitvoeren om de gevolgen van de klimaatverandering in onze gemeente te onderzoeken. In 2023 is de stresstest wateroverlast uitgevoerd. In regionaal verband wordt ambtelijk gekeken of en zo ja welke acties nodig zijn.

Wat gaat het kosten ?

De actualisatie van de begroting geeft het volgende beeld:

Taakvelden per programma

Begroting inclusief mutaties Kadernota 2023

Mutaties Najaarsnota 2023

Begroting inclusief mutaties Najaarsnota 2023

(bedragen € 1.000)

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

Lasten

Baten

Saldo

4 Groen en recreatie

570 - Openbaar groen en (openlucht)recreatie

-6.838

294

-6.544

-54

53

-1

-6.892

347

-6.545

Mutaties reserves

570 - Openbaar groen en (openlucht)recreatie

0

532

532

0

0

0

0

532

532

Totaal

-6.838

826

-6.012

-54

53

-1

-6.892

879

-6.013

De belangrijkste afwijkingen van de mutaties Najaarsnota 2023 worden toegelicht:

570 Openbaar groen en (openlucht)recreatie

De hogere lasten en baten van € 54.000 worden veroorzaakt door een verhoging van de boekjaarsubsidie van de Provincie Zuid-Holland voor het beheer en exploitatie van de Dobbeplas.